Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE din 27 iunie 2022  de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 133/2021 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2021-2027 alocate României din Fondul european de dezvoltare regională, Fondul de coeziune, Fondul social european Plus, Fondul pentru o tranziţie justă    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 NORME METODOLOGICE din 27 iunie 2022 de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 133/2021 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2021-2027 alocate României din Fondul european de dezvoltare regională, Fondul de coeziune, Fondul social european Plus, Fondul pentru o tranziţie justă

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 643 din 29 iunie 2022
──────────
    Aprobate prin HOTĂRÂREA nr. 829 din 27 iunie 2022, publicată în Monitorul oficial, Partea I, nr. 643 din 29 iunie 2022.
──────────
    CAP. I
    Programarea bugetară a fondurilor aferente fondurilor europene şi a contribuţiei publice naţionale totale
    ART. 1
    (1) Creditele de angajament şi creditele bugetare aferente finanţării valorii totale a proiectelor proprii finanţate din fonduri europene se cuprind în bugetele beneficiarilor prevăzuţi la art. 7 alin. (1) şi (6) din ordonanţa de urgenţă, repartizate pe ani, după caz, pe toată perioada de implementare a proiectelor.
    (2) În bugetele Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ministerului Economiei, precum şi în bugetul Ministerului Apărării Naţionale, se cuprind şi creditele de angajament şi creditele bugetare aferente finanţării valorii totale a proiectelor beneficiarilor prevăzuţi la art. 7 alin. (2),(4), (5) şi (15) din ordonanţa de urgenţă, repartizate pe ani, după caz, pe toată perioada de implementare a respectivelor proiecte.
    (3) În bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii se cuprind şi creditele de angajament şi creditele bugetare aferente finanţării valorii totale a proiectelor implementate în parteneriat, potrivit dispoziţiilor art. 9 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă, repartizate pe ani, după caz, pe toată perioada de implementare a proiectelor respective.
    (4) În bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii se cuprind şi creditele de angajament şi creditele bugetare reprezentând cofinanţarea publică pentru proiectele ai căror beneficiari sunt prevăzuţi la art. 7 alin. (3) din ordonanţa de urgenţă, repartizate pe ani, după caz, pe toată perioada de implementare a proiectelor respective.
    (5) În vederea cuprinderii în buget a sumelor prevăzute la alin. (1)-(4), beneficiarii de proiecte prevăzuţi la art. 7 alin. (1)-(6) şi (15) din ordonanţa de urgenţă au obligaţia să completeze Formularul nr. 1 - Fişa de fundamentare a proiectului propus la finanţare/finanţat din fonduri europene, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 1.
    (6) Formularul nr. 1 - Fişa de fundamentare a proiectului este elaborat de departamentul/structura responsabil/responsabilă cu propunerea la finanţare/implementarea proiectului şi va fi semnat de conducătorul acestuia/acesteia.
    (7) Structura abilitată cu elaborarea proiectului de buget din cadrul ordonatorilor principali de credite prevăzuţi la art. 7 alin. (1)-(5) şi (15) din ordonanţa de urgenţă va cuprinde în buget sumele prevăzute la alin. (1)-(4) în baza Formularului nr. 1 - Fişa de fundamentare a proiectului avizat de autoritatea de management a programului operaţional, în conformitate cu prevederile art. 10 alin. (1) şi (2) din ordonanţa de urgenţă.

    ART. 2
    (1) Creditele de angajament şi creditele bugetare aferente finanţării valorii totale a proiectelor proprii se cuprind în bugetele beneficiarilor prevăzuţi la art. 8 alin. (1) şi (2) din ordonanţa de urgenţă, repartizate pe ani, după caz, pe toată perioada de implementare a proiectelor, şi se aprobă pentru anul bugetar curent conform Legii nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, sau cu ocazia rectificărilor bugetare.
    (2) În vederea cuprinderii în buget a sumelor prevăzute la alin. (1), beneficiarii de proiecte prevăzuţi la art. 8 alin. (1) şi (2) din ordonanţa de urgenţă au obligaţia să completeze Formularul nr. 1 - Fişa de fundamentare a proiectului propus la finanţare/finanţat din fonduri europene.
    (3) În baza fişei de fundamentare prevăzute la alin. (2), aferentă proiectului propus/aprobat la finanţare în cadrul programului operaţional respectiv, beneficiarii prevăzuţi la art. 8 alin. (1) şi (2) din ordonanţa de urgenţă întocmesc formularul bugetar „Fişa proiectului finanţat/propus la finanţare în cadrul programelor aferente Politicii de coeziune a Uniunii Europene“, prevăzut de Scrisoarea-cadru privind contextul macroeconomic, metodologia de elaborare a proiectelor de buget pe anul în curs.
    (4) Beneficiarii prevăzuţi la art. 8 alin. (1) şi (2) din ordonanţa de urgenţă prezintă o copie a formularului bugetar prevăzut la alin. (3), semnat de ordonatorul principal de credite, la semnarea contractului/deciziei de finanţare încheiat/încheiate cu autoritatea de management/organismul intermediar competent.
    (5) Ordonatorii principali de credite ai bugetelor locale au obligaţia să asigure integral şi cu prioritate atât sumele necesare implementării proiectelor proprii propuse la finanţare/finanţate în cadrul programelor operaţionale, cât şi pe cele necesare implementării proiectelor ai căror beneficiari sunt entităţi publice locale finanţate integral/parţial din bugetul local.
    (6) Ordonatorii principali de credite ai bugetelor locale au obligaţia de a deschide şi a repartiza creditele bugetare aferente implementării proiectelor ai căror beneficiari sunt entităţi publice din subordine finanţate integral din bugetul local, în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data încasării sumelor transferate de autorităţile de management, pe baza solicitării de finanţare transmise de beneficiari.

    ART. 3
    Formularul nr. 1 - Fişă de fundamentare proiect propus la finanţare/finanţat din fonduri europene este destinat fundamentării formularului bugetar privind proiectul finanţat/propus la finanţare din fonduri externe nerambursabile, denumite în continuare FEN, stabilit prin Scrisoarea-cadru privind contextul macroeconomic, metodologia de elaborare a proiectelor de buget pe anul bugetar în curs.

    ART. 4
    (1) Creditele de angajament şi creditele bugetare aferente sumelor reprezentând contravaloarea fondurilor europene şi cofinanţarea publică pentru fiecare program operaţional se cuprind în anexa la bugetul ordonatorului principal de credite cu rol de autoritate de management, în formularul bugetar stabilit prin metodologia pentru elaborarea proiectului anual de buget, referitor la finanţarea programelor aferente politicii de coeziune a Uniunii Europene.
    (2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), în cazul programelor operaţionale regionale, creditele de angajament şi creditele bugetare aferente sumelor reprezentând contravaloarea fondurilor europene şi cofinanţarea publică pentru fiecare program operaţional se cuprind în anexa la bugetul Ministerului Finanţelor, potrivit dispoziţiilor art. 6 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 122/2020 privind unele măsuri pentru asigurarea eficientizării procesului decizional al fondurilor externe nerambursabile destinate dezvoltării regionale în România, aprobată prin Legea nr. 277/2021.
    (3) Sumele prevăzute la art. 11 şi 12 din ordonanţa de urgenţă se cuprind în bugetele ordonatorilor principali de credite cu rol de autoritate de management, respectiv Ministerului Finanţelor în cazul programelor operaţionale regionale pentru care agenţiile pentru dezvoltare regională au calitatea de autorităţi de management, conform prevederilor art. 14 din ordonanţa de urgenţă.
    (4) Sumele prevăzute la art. 13 din ordonanţa de urgenţă se cuprind în bugetul Ministerului Finanţelor - Acţiuni generale, conform prevederilor art. 14 din ordonanţa de urgenţă.

    ART. 5
    (1) Limitele admise pentru depăşirile prevăzute la art. 15 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă se aprobă de către ordonatorul principal de credite cu rol de autoritate de management, cu încadrarea în creditele de angajament aprobate cu această destinaţie prin legile bugetare anuale.
    (2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), în cazul programelor operaţionale regionale pentru care agenţiile pentru dezvoltare regională au calitatea de autorităţi de management, limitele admise pentru depăşirile prevăzute la art. 15 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă se aprobă de către Ministerul Finanţelor, pe baza propunerilor autorităţilor de management.
    (3) Verificarea respectării prevederilor alin. (1) şi (2) se face de către ordonatorii principali de credite prin transformarea în euro a valorilor cumulate ale contractelor/deciziilor de finanţare încheiate, luându-se în considerare cursul InforEuro din luna în care s-a solicitat aprobarea depăşirii limitelor creditelor de angajament de către ordonatorul principal de credite.

    CAP. II
    Fluxuri financiare şi evidenţă contabilă
    ART. 6
    (1) În cazul beneficiarilor prevăzuţi la art. 7 alin. (1)-(5) şi (15) din ordonanţa de urgenţă care au în implementare proiecte finanţate din fonduri europene:
    a) sunt considerate cheltuieli definitive din bugetele beneficiarilor prevăzuţi la art. 7 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă, precum şi din bugetele ordonatorilor principali de credite prevăzuţi la art. 7 alin. (2)-(5) şi (15) din ordonanţa de urgenţă, cheltuielile efectuate corespunzător contravalorii fondurilor europene, cofinanţării publice şi cheltuielilor neeligibile;
    b) sumele aferente rambursării cheltuielilor eligibile efectuate, corespunzătoare contravalorii fondurilor europene, se virează de către autorităţile de management, conform art. 26 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă, în conturile de venituri ale bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale de stat sau bugetelor fondurilor speciale deschise pe codurile de identificare fiscală ale beneficiarilor prevăzuţi la art. 7 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă, la unităţile Trezoreriei Statului prin care aceştia îşi desfăşoară activitatea, sau în conturile de venituri ale bugetului de stat deschise pe codurile de identificare fiscală ale ordonatorilor principali de credite prevăzuţi la art. 7 alin. (2)-(5) şi (15) din ordonanţa de urgenţă.

    (2) Autorităţile de management notifică în scris beneficiarii prevăzuţi la art. 7 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă şi ordonatorii principali de credite prevăzuţi la art. 7 alin. (2)-(5) şi (15) din ordonanţa de urgenţă cu privire la sumele virate în conturile de venituri, utilizând Formularul nr. 2 - Notificare cu privire la sumele virate în conturile de venituri corespunzătoare rambursării cheltuielilor aferente fondurilor europene, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 2.

    ART. 7
    În cazul beneficiarilor, alţii decât cei prevăzuţi la art. 7 alin. (1)-(5) şi (15) din ordonanţa de urgenţă, care au în implementare proiecte finanţate din fonduri europene:
    a) sumele aferente rambursării cheltuielilor efectuate de beneficiari, corespunzătoare cofinanţării de la bugetul de stat, se virează de către autoritatea de management din conturile de cheltuieli bugetare corespunzătoare în conturile de venituri bugetare ale beneficiarilor care au calitatea de instituţii publice, deschise pe codurile de identificare fiscală ale acestora la unităţile Trezoreriei Statului, prin care aceştia îşi desfăşoară activitatea, sau în conturile de disponibilităţi ale beneficiarilor, alţii decât instituţii publice;
    b) sumele aferente rambursării cheltuielilor efectuate de beneficiari, corespunzătoare finanţării din fonduri europene, conform contractelor/deciziilor de finanţare, se virează de către autorităţile de management din conturile de disponibil prevăzute la art. 49 în conturile de venituri bugetare ale beneficiarilor care au calitatea de instituţii publice, deschise pe codurile de identificare fiscală ale acestora la unităţile Trezoreriei Statului, prin care îşi desfăşoară activitatea, sau în conturile de disponibilităţi ale beneficiarilor, alţii decât instituţii publice, după caz.


    ART. 8
    Rambursarea către beneficiari a sumelor prevăzute la art. 6 alin. (1) lit. b) şi art. 7 se realizează în condiţiile şi pe baza documentelor prevăzute prin contractele/deciziile de finanţare, conform procedurilor interne ale autorităţilor de management şi cu respectarea prevederilor legislaţiei privind eligibilitatea cheltuielilor.

    ART. 9
    (1) Transferul sumelor reprezentând contravaloarea fondurilor europene, inclusiv al celor aferente prefinanţării, din conturile Autorităţii de Certificare şi Plată în conturile autorităţilor de management se realizează la termenele şi pe baza documentelor prevăzute în acordurile încheiate între Autoritatea de Certificare şi Plată şi fiecare autoritate de management.
    (2) Modalitatea de efectuare de către Autoritatea de Certificare şi Plată a operaţiunilor de schimb valutar al sumelor reprezentând prefinanţări şi rambursări de cheltuieli eligibile primite de la Comisia Europeană, în euro, în contul de disponibil deschis la Banca Naţională a României, pe numele Ministerului Finanţelor - Autoritatea de Certificare şi Plată, se stabileşte prin ordin al ministrului finanţelor în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentelor norme metodologice.

    ART. 10
    (1) Transferul sumelor aferente prefinanţării din conturile autorităţilor de management în conturile beneficiarilor se efectuează în termen de maximum 3 zile lucrătoare de la data la care autoritatea de management dispune de resurse în conturile sale.
    (2) Transferul sumelor aferente cererilor de plată/rambursării cheltuielilor eligibile din conturile autorităţilor de management în conturile beneficiarilor se efectuează în condiţiile şi la termenele prevăzute la art. 22 şi 25 din ordonanţa de urgenţă.

    ART. 11
    (1) Beneficiarii de proiecte finanţate din fonduri europene au obligaţia să ţină pentru fiecare proiect o evidenţă contabilă distinctă, folosind conturi analitice distincte.
    (2) Beneficiarii prevăzuţi la art. 7 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă, precum şi ordonatorii principali de credite prevăzuţi la art. 7 alin. (2)-(5) şi (15) din ordonanţa de urgenţă înregistrează în conturi în afara bilanţului rambursările de cheltuieli aferente fondurilor europene, pe baza notificărilor primite de la autorităţile de management conform art. 6 alin. (2).
    (3) Rambursările de cheltuieli aferente fondurilor europene efectuate de către autorităţile de management potrivit art. 26 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă se înregistrează de către beneficiarii prevăzuţi la art. 8 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă astfel:
    a) în conturi contabile bilanţiere, de către ordonatorii de credite care au buget de venituri şi cheltuieli; sau
    b) în conturi în afara bilanţului, de către instituţiile publice de subordonare locală finanţate integral din bugetul local.


    CAP. III
    Prefinanţarea
    ART. 12
    (1) Transferul sumelor reprezentând prefinanţarea solicitată de beneficiari, în conformitate cu prevederile art. 18 din ordonanţa de urgenţă şi cu respectarea prevederilor contractelor/deciziilor de finanţare, se realizează pentru beneficiarii care nu primesc finanţare sub incidenţa ajutorului de stat/de minimis, cu condiţia îndeplinirii cumulative a următoarelor cerinţe:
    a) depunerea de către beneficiar/liderul de parteneriat a unei cereri de prefinanţare, pentru fiecare tranşă, care cuprinde suma solicitată cu încadrarea în valoarea maximă prevăzută la art. 18 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă, defalcată, în cazul proiectelor implementate în parteneriat, conform prevederilor art. 18 alin. (3) din ordonanţa de urgenţă;
    b) existenţa conturilor, deschise pe numele beneficiarului/ liderului de parteneriat/partenerilor, unde vor fi virate sumele aferente prefinanţării, conform activităţilor asumate în contractul/decizia de finanţare.

    (2) Transferul sumelor reprezentând prefinanţarea solicitată de beneficiari, în conformitate cu prevederile art. 18 din ordonanţa de urgenţă şi cu respectarea prevederilor contractelor/deciziilor de finanţare, se realizează pentru beneficiarii care primesc finanţare sub incidenţa ajutorului de stat/de minimis, cu condiţia îndeplinirii, cumulativ, a următoarelor cerinţe:
    a) depunerea de către beneficiar/lider de parteneriat a unei cereri de prefinanţare, pentru fiecare tranşă, care cuprinde suma solicitată cu încadrarea în valoarea maximă prevăzută la art. 18 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă, defalcată, în cazul proiectelor implementate în parteneriat, conform prevederilor art. 18 alin. (3) din ordonanţa de urgenţă;
    b) constituirea unei garanţii pentru suma aferentă prefinanţării solicitate conform art. 18 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă, depusă, în cazul proiectelor implementate în parteneriat, conform prevederilor art. 18 alin. (4) din ordonanţa de urgenţă;
    c) existenţa conturilor, deschise pe numele beneficiarului/ liderului de parteneriat/partenerilor, unde vor fi virate sumele aferente prefinanţării.


    ART. 13
    (1) Prefinanţarea se acordă în condiţiile prevăzute la art. 18 alin. (1)-(3) din ordonanţa de urgenţă.
    (2) În cazul proiectelor în parteneriat în care liderul de parteneriat sau partenerul este o entitate care se încadrează în categoriile prevăzute la art. 7 alin. (1)-(5) şi (15) din ordonanţa de urgenţă, tranşa de prefinanţare acordată partenerului care nu se încadrează în categoriile de beneficiari menţionate anterior nu poate depăşi 10% din valoarea totală eligibilă aferentă activităţilor derulate de acesta conform contractului de finanţare.

    ART. 14
    (1) Beneficiarul/Liderul de parteneriat are obligaţia depunerii a unei/unor cereri de rambursare în termenul şi cuantumul minim prevăzute la art. 18 alin. (7) din ordonanţa de urgenţă.
    (2) Autorităţile de management au obligaţia:
    a) verificării cheltuielilor declarate de beneficiar în cererea/cererile de rambursare depusă/depuse, în scopul autorizării cheltuielilor eligibile;
    b) notificării beneficiarilor/liderilor de parteneriat/partenerilor privind autorizarea prevăzută la lit. a), evidenţiind distinct sumele aferente fondurilor europene şi sumele reprezentând cofinanţare publică asigurată de la bugetul de stat, după caz.

    (3) Beneficiarii/Liderii de parteneriat/Partenerii instituţii publice notificaţi potrivit alin. (2) lit. b) au obligaţia de a efectua, în termen de 3 zile lucrătoare, regularizarea conturilor de venituri ale bugetelor proprii, prin reflectarea sumelor autorizate de autorităţile de management în baza cererilor de rambursare, prevăzute la alin. (1), la subdiviziunile de venituri specifice cofinanţării publice asigurate din bugetul de stat şi la subdiviziunile de venituri specifice programelor respective „Sume primite în contul plăţilor efectuate în anul curent“ sau „Sume primite în contul plăţilor efectuate în anii anteriori“, după caz, concomitent cu diminuarea sumelor evidenţiate la subdiviziunea de venituri „Prefinanţare“. Regularizarea se efectuează de către beneficiarii/liderii de parteneriat/partenerii instituţii publice pe bază de ordin de plată pentru Trezoreria Statului (OPT) prin virarea sumelor corespunzătoare din contul aferent subdiviziunii de venituri bugetare „Prefinanţare“ în conturile aferente subdiviziunilor de venituri specifice cofinanţării publice asigurate din bugetul de stat şi subdiviziunii de venituri specifice programelor respective, după caz.
    (4) În cazul în care sunt respectate prevederile alin. (1), beneficiarul poate depune o nouă cerere de prefinanţare numai după ce autoritatea de management a recuperat din cheltuielile autorizate aferente fondurilor europene şi cofinanţării asigurate de la bugetul de stat, după caz, cel puţin 50% din prefinanţarea acordată anterior.
    (5) Suma efectiv transferată de către autorităţile de management, aferentă fiecărei solicitări de tranşă de prefinanţare, cu excepţia celei aferente primei tranşe, nu poate fi mai mare decât diferenţa dintre valoarea maximă a tranşei de prefinanţare prevăzută la art. 18 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă şi prefinanţarea nejustificată prin cheltuieli eligibile autorizate de autoritatea de management din tranşa anterioară.
    (6) În cazul nerespectării prevederilor alin. (1), autorităţile de management au obligaţia să se asigure că sumele acordate ca tranşă de prefinanţare şi nejustificate prin cereri de rambursare sunt recuperate, notificând beneficiarii/liderii de parteneriat/ partenerii cu privire la restituirea sumelor conform prevederilor art. 20 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă.
    (7) Prin notificarea prevăzută la alin. (6), autoritatea de management poate acorda posibilitatea beneficiarului de a restitui sumele datorate prin deducere din plata cererilor de rambursare aflate în curs de verificare/autorizare la nivelul acesteia.
    (8) În aplicarea dispoziţiilor alin. (7), prefinanţarea nejustificată se deduce din cota-parte aferentă fondurilor europene. În cazul în care suma aferentă fondurilor europene este insuficientă pentru recuperarea prefinanţării, diferenţa rămasă de recuperat va fi dedusă din valoarea aferentă cofinanţării asigurate de la bugetul de stat în conformitate cu procentele de finanţare prevăzute în contractul/decizia de finanţare, cu obligaţia reîntregirii ulterioare a contului de disponibil din care a fost acordată prefinanţarea.
    (9) Reîntregirea contului de disponibil prevăzută la alin. (8) se efectuează prin virarea sumei deduse din cofinanţare din contul de cheltuieli bugetare aferent cofinanţării asigurate de la bugetul de stat în contul de disponibil din care a fost acordată prefinanţarea.
    (10) În cazul în care sumele prevăzute la alin. (6) nu sunt restituite în termenul prevăzut la art. 20 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă, se aplică prevederile art. 20 din ordonanţa de urgenţă.
    (11) În cazul în care sumele prevăzute la alin. (6) au fost restituite integral, beneficiarul/liderul de parteneriat poate solicita o nouă tranşă de prefinanţare.
    (12) În cazul în care se respectă termenul prevăzut la art. 18 alin. (7) din ordonanţa de urgenţă, însă valoarea cererilor de rambursare depuse nu este în cuantumul prevăzut art. 18 alin. (7) din ordonanţa de urgenţă, autoritatea de management are obligaţia notificării beneficiarului/liderului de parteneriat/ partenerului cu privire la restituirea sumelor rămase de recuperat până la valoarea integrală a tranşei acordate, cu aplicarea prevederilor alin. (7), (10) şi (11), după autorizarea cererii/cererilor de rambursare depuse.
    (13) Autoritatea de management are obligaţia să asigure recuperarea sumelor acordate ca prefinanţare până la cererea de rambursare finală inclusiv, notificând beneficiarii/liderii de parteneriat/partenerii cu privire la restituirea sumelor cu aplicarea prevederilor alin. (7), (10) şi (11).
    (14) Sumele recuperate de autoritatea de management sau restituite de beneficiar/liderul de parteneriat/partener, după caz, sting obligaţia de plată a acestuia şi asigură îndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 91 alin. (5) lit. c) din Regulamentul (UE) 2021/1.060 al Parlamentului European şi al Consiliului din 24 iunie 2021, în ordinea acordării tranşelor de prefinanţare.
    (15) Pentru a putea beneficia de prefinanţare, beneficiarii/ liderii de parteneriat pentru activităţile proprii/partenerii, alţii decât instituţii publice, au obligaţia să deschidă un cont dedicat exclusiv pentru primirea prefinanţării şi efectuarea cheltuielilor pentru care a fost solicitată aceasta.
    (16) În cazul în care contul este deschis la Trezoreria Statului, sumele primite ca prefinanţare aferente acelor tipuri de cheltuieli care nu pot fi efectuate din acesta, potrivit reglementărilor în vigoare, pot fi transferate de către beneficiari/parteneri în conturi deschise la bănci comerciale, cu condiţia efectuării cheltuielilor respective în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data efectuării transferului.
    (17) Suma reprezentând dobânda netă, respectiv diferenţa dintre dobânda brută acumulată în conturile prevăzute la alin. (16), corespunzătoare sumelor de prefinanţare rămase disponibile în conturi, şi valoarea cumulată a impozitelor aferente dobânzii şi a comisioanelor aferente conturilor respective, se raportează autorităţii de management şi se virează în contul indicat de aceasta în notificarea privind acordarea prefinanţării, cel târziu înainte de depunerea ultimei cereri de rambursare.
    (18) În cazul în care beneficiarul/liderul de parteneriat/ partenerul nu efectuează viramentul sau sunt identificate neconcordanţe între sumele virate conform alin. (17) şi sumele rezultate din verificarea documentelor financiare aferente proiectului, autoritatea de management are obligaţia de a face deducerile necesare din rambursarea aferentă fondurilor europene şi cofinanţării publice asigurate din bugetul de stat, cel târziu la cererea de rambursare finală.
    (19) Prefinanţarea acordată beneficiarilor/liderilor de parteneriat/partenerilor care au calitatea de ordonatori de credite ai bugetului local, precum şi beneficiarilor/liderilor de parteneriat/partenerilor instituţii publice finanţate integral din venituri proprii şi/sau finanţate parţial de la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat sau bugetele fondurilor speciale, rămasă neutilizată la finele exerciţiului bugetar se utilizează în anul următor cu aceeaşi destinaţie.

    ART. 15
    (1) În cazul operatorilor regionali, astfel cum sunt definiţi la art. 2 lit. h) din Legea serviciilor comunitare de utilităţi publice nr. 51/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, sumele reprezentând prefinanţarea solicitată de beneficiari conform contractelor/deciziilor de finanţare se transferă de către autoritatea de management, cu condiţia îndeplinirii cumulative a următoarelor cerinţe:
    a) depunerea de către beneficiar a unei solicitări, conform contractului/deciziei de finanţare;
    b) existenţa a cel puţin un contract de furnizare bunuri/prestare servicii/execuţie lucrări, din planul de achiziţie al proiectului, încheiat între beneficiar şi un operator economic;
    c) respectarea calendarului/graficului pentru depunerea cererilor de rambursare aferente proiectului.

    (2) Prefinanţarea prevăzută la alin. (1) se acordă în tranşe de maximum 10% din valoarea eligibilă a contractului de finanţare şi se recuperează conform prevederilor art. 18 alin. (12) din ordonanţa de urgenţă.

    ART. 16
    Sumele aferente fondurilor europene rezultate din operaţiunile prevăzute la art. 14 alin. (18) şi (19) se utilizează conform prevederilor art. 18 alin. (10) din ordonanţa de urgenţă, iar sumele aferente cofinanţării publice rezultate din operaţiunile prevăzute la art. 14 alin. (18) sunt virate lunar de autoritatea de management în contul de venit al bugetului de stat.

    CAP. IV
    Mecanismul de acordare şi de justificare/ recuperare a ratei forfetare
    ART. 17
    (1) Pentru proiectele pregătite în cadrul Programului operaţional Infrastructură Mare şi finanţate în cadrul Programului operaţional Dezvoltare durabilă ca proiecte noi sau ca proiecte etapizate, în conformitate cu prevederile art. 118 din Regulamentul (UE) 2021/1.060 al Parlamentului European şi al Consiliului din 24 iunie 2021, sumele reprezentând finanţarea ratei forfetare, prevăzute la art. 27 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă, se acordă beneficiarilor operatori regionali care furnizează/operează serviciul de apă şi de canalizare, de către Autoritatea de management pentru Programul operaţional Dezvoltare durabilă, denumită în continuare AM PODD, după depunerea următoarelor documente:
    a) documentele care atestă respingerea dosarului de credit pentru asigurarea cuantumului ratei forfetare de către trei instituţii bancare sau a organizării a cel puţin unei proceduri pentru achiziţionarea de servicii financiare şi în care nu s-a prezentat niciun ofertant;
    b) strategia tarifară aprobată prin proiectul finanţat din fonduri europene, actualizată.

    (2) Acordarea sumelor prevăzute la alin. (1) se realizează conform prevederilor art. 27 alin. (1)-(3) din ordonanţa de urgenţă, ţinând cont de capacitatea financiară de rambursare a datoriilor beneficiarilor.

    ART. 18
    (1) Acordarea sumelor reprezentând rata forfetară, prevăzută la art. 27 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă, se realizează în tranşe, conform graficului parte a acordului de finanţare a ratei forfetare, în baza cererii de acordare.
    (2) Cererea de acordare a sumelor reprezentând rata forfetară depusă de beneficiar nu poate depăşi valoarea maximă a ratei forfetare astfel cum este stabilită la art. 27 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă.

    ART. 19
    (1) Pentru ca beneficiarul să justifice sumele solicitate prin cererea de acordare a tranşei din rata forfetară, acestuia îi revine obligaţia transmiterii lunar de cereri de rambursare cu valoare solicitată „0“, aferente valorii tranşei acordate din rata forfetară.
    (2) Justificarea sumelor acordate conform alin. (1) se face pe bază de cheltuieli de tipul celor considerate eligibile conform cererii de finanţare.

    ART. 20
    Neîncadrarea în termenele stabilite în graficul de rambursare aferent cererilor de rambursare cu valoare solicitată „0“ atrage suportarea acelor cheltuieli aferente ratei forfetare din resursele proprii ale beneficiarilor, precum şi recuperarea de către AM PODD a sumelor acordate şi nejustificate.

    ART. 21
    (1) Cererile de rambursare cu valoare solicitată „0“ au acelaşi circuit şi răspund aceloraşi cerinţe precum cererile de rambursare, conform prevederilor art. 8.
    (2) La întocmirea acestora, beneficiarul va utiliza formularul cererii de rambursare cu valoare solicitată „0“. În coloana „Valoarea eligibilă solicitată la rambursare“ se va înscrie „0“, inclusiv în coloana TVA aferentă cheltuielilor cuprinse în cerere.

    ART. 22
    Cheltuielile efectuate până la finalul perioadei de eligibilitate, cuprinse în cererile de rambursare cu valoare solicitată „0“, nu mai fac obiectul altor cereri de rambursare, decât în situaţia în care la finalizarea proiectului, în urma stabilirii valorii reale finale, contribuţia beneficiarului acceptată de către AM PODD depăşeşte valoarea privind contribuţia la proiect, stabilită prin contractul de finanţare.

    ART. 23
    (1) AM PODD nu acceptă cheltuielile incluse în cererile de rambursare prevăzute la art. 19 alin. (1), în cazul în care se constată diferenţe cantitative/calitative între bunurile/ serviciile/lucrările plătite şi cele livrate/recepţionate/puse în funcţiune sau în cazul în care aceste cheltuieli sunt efectuate cu încălcarea prevederilor legale.
    (2) În situaţia prevăzută la alin. (1) beneficiarul are obligaţia depunerii unei noi cereri de rambursare cu valoare solicitată „0“ prin care să se justifice cheltuieli cel puţin egale cu valoarea cheltuielilor neacceptate, astfel încât contribuţia aferentă ratei forfetare la proiect să fie conformă cu prevederile contractului de finanţare.
    (3) Dacă beneficiarul nu respectă obligaţia prevăzută la alin. (2), la finalizarea implementării proiectului, în urma stabilirii valorii reale finale a proiectului, AM PODD procedează la recuperarea sumelor aferente cheltuielilor ce nu au fost justificate prin depunerea unei cereri de rambursare cu valoare solicitată „0“.

    ART. 24
    AM PODD notifică beneficiarul, în termen de 3 zile lucrătoare de la finalizarea verificărilor, cu privire la sumele acceptate/neacceptate în cererile de rambursare cu valoare solicitată „0“.

    ART. 25
    (1) Pentru acordarea următoarei tranşe a ratei forfetare, beneficiarul are obligaţia de a justifica întreaga valoare acordată anterior, conform prevederilor art. 19.
    (2) Valoarea justificată de către beneficiar în condiţiile prevăzute la alin. (1) trebuie acceptată de către AM PODD.

    ART. 26
    Beneficiarii proiectelor finanţate prin Programul operaţional Dezvoltare durabilă, cărora li se aplică mecanismul ratei forfetare, au obligaţia de a justifica sumele acordate ca venituri nete generate de proiect până la data de 30 iunie 2030.

    ART. 27
    Sumele aferente ratei forfetare neutilizate/ nejustificate de către beneficiari se restituie AM PODD, concomitent cu diminuarea valorii considerate eligibile, ţinând cont de procentele stabilite în cererea de finanţare.

    ART. 28
    (1) În situaţia constatării de către AM PODD a nerespectării termenelor şi condiţiilor în care au fost acordate sumele reprezentând finanţarea ratei forfetare, AM PODD are obligaţia de a notifica beneficiarii cu privire la restituirea acestora.
    (2) Beneficiarii au obligaţia restituirii, în termen de 15 zile de la data comunicării notificării de către AM PODD, a sumelor reprezentând finanţarea ratei forfetare acordate.
    (3) În cazul în care beneficiarii nu restituie AM PODD sumele notificate, reprezentând finanţarea ratei forfetare acordate, în termenul prevăzut la alin. (2), acestea urmează a fi considerate sume plătite necuvenit, AM PODD având obligaţia de a aplica dispoziţiile privind constituirea şi recuperarea creanţelor în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 66/2011 privind prevenirea, constatarea şi sancţionarea neregulilor apărute în obţinerea şi utilizarea fondurilor europene şi/sau a fondurilor publice naţionale aferente acestora, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 142/2012, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 29
    Beneficiarii restituie sumele acordate şi justificate reprezentând finanţarea ratei forfetare într-o perioadă de maximum 15 ani, cu o perioadă de graţie de 5 ani, care curge începând cu data de 30 iunie 2030.

    CAP. V
    Mecanismul decontării cererilor de plată
    ART. 30
    (1) Beneficiarii pot depune cereri de plată care să conţină documente acceptate la plată corespunzător prevederilor art. 22 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă.
    (2) Pentru proiectele implementate în parteneriat, liderul de parteneriat depune cererea de plată care conţine documentele acceptate la plată corespunzător prevederilor art. 22 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă, atât în nume propriu, cât şi în numele partenerilor.
    (3) După efectuarea verificărilor cererii de plată, autoritatea de management virează beneficiarului valoarea cheltuielilor rambursabile în termenul prevăzut la art. 22 alin. (7) din ordonanţa de urgenţă. În conformitate cu principiul bunei gestiuni financiare, în situaţia în care nu există posibilitatea recuperării sumelor provenite din debite/corecţii rezultate în urma verificării cererilor de rambursare, autoritatea de management diminuează corespunzător plăţile aferente cererii de plată, în aceste situaţii beneficiarul suportând din surse proprii valoarea acestor sume.
    (4) În aplicarea prevederilor art. 22 alin. (7) din ordonanţa de urgenţă, conturile distincte deschise de beneficiari/lideri de parteneriat/parteneri la Trezoreria Statului sunt nepurtătoare de dobândă.
    (5) Autoritatea de management/Organismul intermediar transmite beneficiarului/liderului de parteneriat/partenerilor o notificare conform prevederilor ar. 22 alin. (7) din ordonanţa de urgenţă.
    (6) Notificarea prevăzută la alin. (5) trebuie să conţină cel puţin următoarele elemente, potrivit modelului prevăzut în Formularul nr. 3 - Notificare aferentă cererii de plată, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 3:
    a) numărul şi data facturilor şi ale facturilor de avans;
    b) codul de identificare fiscală şi denumirea furnizorilor de bunuri/prestatorilor de servicii/executanţilor de lucrări;
    c) suma cheltuielilor eligibile aferentă fiecărei facturi, inclusiv facturilor de avans care trebuie să fie plătite de beneficiar/lider de parteneriat/partener din suma primită detaliată pe cheltuiala eligibilă şi contravaloarea taxei pe valoarea adăugată aferente întregii cheltuieli eligibile;
    d) suma aferentă fiecărei facturi, inclusiv facturilor de avans care trebuie să fie plătite de beneficiar din contribuţia acestuia, detaliată pe contribuţia proprie eligibilă şi alte cheltuieli decât cele eligibile;
    e) numărul contului distinct de disponibil, codul IBAN şi codul de identificare fiscală al ordonatorului de credite cu rol de autoritate de management în care unităţile Trezoreriei Statului vor restitui sumele, în situaţia în care nu au fost respectate prevederile legale.

    (7) Notificarea prevăzută la alin. (5) transmisă de autorităţile de management, aferentă statelor privind plata salariilor, statelor/centralizatoarelor pentru acordarea burselor, subvenţiilor, premiilor şi onorariilor trebuie să conţină cel puţin următoarele elemente, potrivit modelului prevăzut în Formularul nr. 4 - Notificare aferentă cererii de plată privind plata salariilor, statelor/centralizatoarelor pentru acordarea burselor, subvenţiilor, premiilor şi onorariilor, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 4:
    a) numărul şi data statului privind plata salariilor, statului/centralizatorului pentru acordarea burselor, subvenţiilor, premiilor şi onorariilor;
    b) codul de identificare fiscală şi denumirea beneficiarului sumei care se înscrie şi în documentul de plată ce se depune de către plătitor la unitatea Trezoreriei Statului;
    c) suma reprezentând salariile nete aferente fiecărui stat/centralizator pentru acordarea burselor, subvenţiilor, premiilor şi onorariilor, detaliată pe componenta nerambursabilă, respectiv pe componenta care se achită din contribuţia proprie a beneficiarului; ambele componente se detaliază pe fiecare instituţie financiar bancară la care sunt deschise conturile de card ale persoanelor care beneficiază de aceste sume;
    d) suma reprezentând impozitul pe venit aferentă fiecărui stat privind plata salariilor, stat/centralizator pentru acordarea burselor, subvenţiilor, premiilor şi onorariilor, detaliată pe componenta nerambursabilă, respectiv pe componenta care se achită din contribuţia proprie a beneficiarului;
    e) suma reprezentând fiecare contribuţie de la bugetul asigurărilor sociale de stat şi bugetele fondurilor speciale aferentă statului privind plata salariilor, statului/centralizatorului pentru acordarea burselor, subvenţiilor, premiilor şi onorariilor, detaliată pe componenta nerambursabilă, respectiv pe componenta care se achită din contribuţia proprie a beneficiarului;
    f) numărul contului distinct de disponibil, codul IBAN şi codul de identificare fiscală al ordonatorului de credite cu rol de autoritate de management în care unităţile Trezoreriei Statului vor restitui sumele, în situaţia în care nu au fost respectate prevederile legale.

    (8) O copie a notificării transmise beneficiarului/liderului de parteneriat/partenerului se depune de acesta la unitatea teritorială a Trezoreriei Statului la care îşi are deschise conturile.
    (9) În situaţia în care pentru plăţile care urmează a fi efectuate din sumele încasate potrivit prevederilor alin. (3) nu au fost aprobate credite în bugetele locale, ordonatorii de credite au obligaţia de a majora bugetele locale cu sumele respective, în condiţiile art. 82 din Legea nr. 273/2006, cu modificările şi completările ulterioare. În aceleaşi condiţii vor fi majorate şi bugetele instituţiilor publice locale, după caz, finanţate în condiţiile art. 67 alin. (1) lit. b) şi c) din Legea nr. 273/2006, cu modificările şi completările ulterioare.
    (10) Beneficiarii/Liderii de parteneriat/Partenerii prezintă la unităţile teritoriale ale Trezoreriei Statului, pentru fiecare factură, stat privind plata salariilor, stat/centralizator pentru acordarea burselor, subvenţiilor, premiilor şi onorariilor, în parte, următoarele documente:
    a) ordine de plată întocmite distinct pe fiecare element prevăzut la alin. (6) lit. c), respectiv alin. (7) lit. c)-e), pentru suma totală virată de către autoritatea de management;
    b) ordine de plată întocmite distinct pe fiecare element prevăzut la alin. (6) lit. d) pentru suma achitată din contribuţia proprie.

    (11) La rubrica „Reprezentând“ din ordinele de plată, prevăzute la alin. (10), se vor înscrie obligatoriu informaţii legate de numărul şi data facturii, ale statelor privind plata salariilor, ale statelor/centralizatoarelor pentru acordarea burselor, subvenţiilor, premiilor şi onorariilor care se achită.
    (12) Operaţiunile prevăzute la alin. (10) şi (11) se efectuează de către beneficiari/lideri de parteneriat/parteneri în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la încasarea sumelor în contul prevăzut la alin. (4).
    (13) Plăţile dispuse de beneficiari/lideri de parteneriat/ parteneri se efectuează numai pentru facturile, respectiv statele privind plata salariilor, statele/centralizatoarele pentru acordarea burselor, subvenţiilor, premiilor şi onorariilor înscrise în notificarea transmisă potrivit alin. (5), cuprinzând cel puţin elementele prevăzute la alin. (6) şi (7).
    (14) La primirea documentelor de plată prevăzute la alin. (10), unităţile Trezoreriei Statului verifică, în cazul sumelor din notificările prevăzute la alin. (6), după caz, următoarele:
    a) încadrarea în prevederile bugetare aprobate;
    b) existenţa creditelor bugetare deschise, dacă este cazul;
    c) concordanţa dintre denumirea furnizorului/codul de identificare fiscală şi suma înscrisă în notificare cu datele din ordinele de plată depuse de beneficiari pentru documentele justificative de tip factură;
    d) concordanţa dintre numărul şi data facturii, inclusiv ale facturilor de avans, înscrise în notificare, cu cele înscrise la rubrica „Reprezentând“ din ordinul de plată;
    e) dacă suma din ordinele de plată întocmite potrivit alin. (10) este egală cu suma înscrisă în notificare, potrivit detalierilor prevăzute la alin. (6), pentru fiecare factură în parte;
    f) dacă suma totală a ordinelor de plată este egală cu suma totală din notificarea prevăzută la alin. (5).

    (15) La primirea documentelor de plată prevăzute la alin. (10), unităţile Trezoreriei Statului verifică, în cazul sumelor din notificările prevăzute la alin. (7), după caz, următoarele:
    a) încadrarea în prevederile bugetare aprobate;
    b) existenţa creditelor bugetare deschise, dacă este cazul;
    c) concordanţa dintre numărul şi data statelor privind plata salariilor, statului/centralizatorului pentru acordarea burselor, subvenţiilor, premiilor şi onorariilor cu cele înscrise la rubrica „Reprezentând“ din ordinele de plată depuse de beneficiarii sumelor;
    d) concordanţa dintre sumele reprezentând totalul salariului net care se achită din sumele primite de la autoritatea de management şi, respectiv, din contribuţia proprie în fiecare din conturile deschise la instituţiile de credit, precum şi dintre sumele aferente impozitului pe venit şi contribuţiilor la bugetul asigurărilor sociale de stat şi bugetele fondurilor speciale care se achită din sumele primite de la autoritatea de management şi, respectiv, din contribuţia proprie, potrivit notificării prevăzute la alin. (7), cu cele înscrise în ordinele de plată depuse de beneficiari la unităţile Trezoreriei Statului;
    e) dacă suma totală a ordinelor de plată depuse este egală cu suma totală din notificarea prevăzută la alin. (7).

    (16) După efectuarea verificărilor prevăzute la alin. (14) şi (15), unităţile Trezoreriei Statului virează suma totală primită de la autorităţile de management din contul deschis pe numele beneficiarului/liderului de parteneriat/partenerului potrivit alin. (4) în contul corespunzător de venituri ale bugetelor instituţiilor publice beneficiare „Sume primite în cadrul mecanismului decontării cererilor de plată“ sau în contul de disponibilităţi pe care beneficiarii/liderii de parteneriat/partenerii, în calitate de beneficiari, alţii decât instituţii publice, au obligaţia să îl deschidă la unitatea Trezoreriei Statului în raza căreia sunt înregistraţi fiscal.
    (17) Operaţiunile prevăzute la alin. (10) şi (16) se efectuează la nivelul unităţilor Trezoreriei Statului în aceeaşi zi în care s-au primit ordinele de plată de la beneficiarul unic/liderul de parteneriat/partener.
    (18) În cazul în care beneficiarii sumelor nu depun ordinele de plată prevăzute la alin. (10) pentru toată suma prevăzută în notificare, în termenul prevăzut la alin. (12), sau documentele de plată nu respectă condiţiile prevăzute la alin. (14) şi (15), unităţile Trezoreriei Statului restituie integral în conturile autorităţilor de management sumele primite de acestea din contul prevăzut la alin. (4).
    (19) Prin excepţie de la prevederile alin. (5)-(18), în cazul plăţilor efectuate în valută către furnizorii externi, neînregistraţi fiscal în România, în cadrul proiectelor, beneficiarii/liderii de parteneriat/partenerii care primesc sume conform alin. (3) transferă sumele încasate, aferente acestor plăţi, într-un cont propriu deschis la o instituţie bancară, în vederea efectuării plăţilor în valută, în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la primirea sumelor potrivit alin. (3). Costurile aferente efectuării plăţilor în valută vor fi suportate de beneficiari/liderii de parteneriat/parteneri din bugetul propriu.
    (20) În cazul plăţilor prevăzute la alin. (19), în notificarea prevăzută la alin. (5), la rubricile „Denumire furnizor“ şi „Cod de identificare fiscală al furnizorului“ se vor completa datele beneficiarilor/liderilor de parteneriat/partenerilor pentru care s-a întocmit notificarea.
    (21) Beneficiarii au obligaţia de a depune cererea de rambursare aferentă cererii de plată la organismul intermediar/autoritatea de management, cu respectarea condiţiilor prevăzute la art. 22 alin. (10) din ordonanţa de urgenţă.
    (22) Autorităţile de management autorizează, potrivit prevederilor legale privind eligibilitatea cheltuielilor, cheltuielile pentru care s-a depus cerere de rambursare potrivit alin. (21) şi notifică beneficiarii, evidenţiind distinct sumele aferente fondurilor europene şi sumele reprezentând cofinanţare publică asigurată din bugetul de stat.
    (23) Beneficiarii, instituţii publice, care au fost notificaţi potrivit alin. (22), vor proceda în maximum 5 zile lucrătoare de la primirea notificării, dar nu mai târziu de data de 20 decembrie, pentru anul respectiv, la regularizarea conturilor de venituri ale bugetelor proprii, prin reflectarea sumelor primite de la autorităţile de management în baza cererilor de plată la subdiviziunile de venituri specifice programelor respective, concomitent cu diminuarea sumelor evidenţiate la subdiviziunea de venituri „Sume primite în cadrul mecanismului decontării cererilor de plată“.

    ART. 31
    (1) Sumele virate beneficiarilor/liderilor de parteneriat/ partenerilor pe baza cererilor de plată nu pot fi utilizate pentru o altă destinaţie decât cea pentru care au fost acordate.
    (2) Beneficiarii/Liderii de parteneriat/Partenerii au obligaţia restituirii integrale sau parţiale a sumelor virate în cazul proiectelor pentru care aceştia nu justifică prin cereri de rambursare utilizarea acestora.
    (3) Din valoarea cererii de rambursare depuse potrivit art. 30 alin. (21) se deduc sumele virate pe baza cererii de plată.
    (4) Beneficiarii/Liderii de parteneriat/Partenerii sunt responsabili de utilizarea sumelor potrivit destinaţiilor, precum şi de restituirea fondurilor virate în cazul în care aceştia nu justifică utilizarea lor.
    (5) Pentru sumele virate şi nejustificate prin cereri de rambursare în termenul prevăzut la art. 22 alin. (10) din ordonanţa de urgenţă, autorităţile de management notifică beneficiarilor/ liderilor de parteneriat/partenerilor, în termen de 5 zile lucrătoare de la primirea notificării, obligaţia restituirii acestora.
    (6) În cazul în care, în urma autorizării cererii de rambursare aferente cererii de plată, autoritatea de management constată că valoarea cheltuielilor eligibile este mai mică decât valoarea cheltuielilor autorizate prin cererea de plată, autoritatea de management transmite beneficiarilor/liderilor de parteneriat/ partenerilor o notificare privind suma cheltuielilor neeligibile ce trebuie restituită de aceştia.
    (7) Termenul de restituire a sumelor prevăzute la alin. (2) şi (6) nu poate depăşi 15 zile de la data primirii notificărilor prevăzute la alin. (5) şi (6).

    ART. 32
    Recuperarea sumelor, inclusiv a sumelor rezultate din aplicarea prevederilor art. 31 alin. (6), se efectuează pe baza mecanismului prevăzut la art. 20 din ordonanţa de urgenţă.

    CAP. VI
    Angajarea, lichidarea şi ordonanţarea cheltuielilor efectuate la nivelul programelor operaţionale
    ART. 33
    Organismele intermediare cărora li s-a delegat de către autorităţile de management faza de angajare şi/sau de lichidare a cheltuielilor, conform art. 29 din ordonanţa de urgenţă, precum şi autorităţile de management, cu excepţia agenţiilor pentru dezvoltare regională, în calitate de autorităţi de management pentru programele operaţionale regionale, au obligaţia să respecte prevederile prezentului capitol.

    ART. 34
    În cazul în care autoritatea de management a delegat organismului intermediar o parte din operaţiunile specifice fazei de angajare a cheltuielilor se efectuează următoarele operaţiuni:
    a) organismul intermediar întocmeşte lista proiectelor selectate, conform Formularului nr. 5 - Lista proiectelor selectate, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 5, şi o transmite autorităţii de management;
    b) autoritatea de management completează, pe baza listei transmise de organismul intermediar, Formularul nr. 6 - Propunere de angajare, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 6, cu suma propusă a fi angajată, în limita creditelor de angajament disponibile reflectate în anexă la bugetul propriu, conform art. 4 alin. (1). Formularul nr. 6 - Propunere de angajare este supus vizei de control financiar preventiv propriu şi, ulterior, aprobat de către ordonatorul principal de credite împreună cu Formularul nr. 5 - Lista proiectelor selectate;
    c) autoritatea de management transmite organismului intermediar o copie a Formularului nr. 5 - Lista proiectelor selectate, vizat ca listă de proiecte aprobate, în vederea semnării angajamentelor legale individuale, respectiv a contractelor/deciziilor de finanţare cu beneficiarii;
    d) organismul intermediar semnează contractele/deciziile de finanţare supuse anterior vizei de control financiar preventiv propriu şi întocmeşte lista cu acestea, pe care o transmite autorităţii de management, conform Formularului nr. 7 - Lista contractelor/deciziilor de finanţare, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 7;
    e) autoritatea de management înregistrează în contabilitatea proprie angajamentele legale;
    f) în cadrul misiunilor de verificare efectuate la nivelul organismului intermediar, autoritatea de management are obligaţia verificării încadrării valorii contractelor/deciziilor de finanţare semnate cu beneficiarii în valoarea listei de proiecte aprobate de autoritatea de management, respectiv Formularul nr. 5 - Lista proiectelor selectate.


    ART. 35
    În cazul în care autoritatea de management a delegat organismului intermediar întreaga fază de angajare se efectuează următoarele operaţiuni:
    a) autoritatea de management comunică organismului intermediar limita creditelor de angajament în cadrul căreia acesta poate semna angajamente legale, având în vedere limita creditelor de angajament reflectate în anexă la bugetul ordonatorului principal de credite cu rol de autoritate de management, conform art. 4 alin. (1);
    b) organismul intermediar întocmeşte Formularul nr. 5 - Lista proiectelor selectate şi completează Formularul nr. 6 - Propunere de angajare cu suma propusă a fi angajată în limita creditelor de angajament disponibile în limita de la lit. a). Formularul nr. 6 - Propunere de angajare este supus vizei de control financiar preventiv propriu şi, ulterior, aprobat de către conducătorul organismului intermediar împreună cu Formularul nr. 5 - Lista proiectelor selectate;
    c) organismul intermediar semnează contractele/deciziile de finanţare supuse anterior vizei de control financiar preventiv propriu, pe baza Formularului nr. 5 - Lista proiectelor selectate;
    d) organismul intermediar transmite autorităţii de management o copie a Formularului nr. 6 - Propunere de angajare şi a Formularului nr. 7 - Lista contractelor/deciziilor de finanţare, în vederea înregistrării în contabilitatea proprie a angajamentelor legale;
    e) în cadrul misiunilor de verificare efectuate la nivelul organismului intermediar, autoritatea de management are obligaţia verificării încadrării valorii contractelor/deciziilor de finanţare semnate cu beneficiarii în limita creditelor de angajament prevăzute la lit. a).


    ART. 36
    În cazul în care faza de angajare nu se deleagă unui organism intermediar, autoritatea de management, cu excepţia agenţiilor pentru dezvoltare regională în calitate de autorităţi de management pentru programele operaţionale regionale, efectuează următoarele operaţiuni:
    a) întocmeşte lista cu proiectele selectate, respectiv Formularul nr. 5 - Lista proiectelor selectate, şi completează Formularul nr. 6 - Propunere de angajare cu suma propusă a fi angajată în limita creditelor de angajament disponibile în anexa la bugetul propriu, conform art. 4 alin. (1). Formularul nr. 6 - Propunere de angajare este supus vizei de control financiar preventiv propriu şi, ulterior, este aprobat de către ordonatorul principal de credite;
    b) semnează contractele/deciziile de finanţare cu beneficiarii pe baza Formularului nr. 5 - Lista proiectelor selectate, contractele/deciziile de finanţare supuse anterior vizei de control financiar preventiv propriu;
    c) înregistrează în contabilitatea proprie angajamentele legale.


    ART. 37
    Formularul nr. 6 - Propunere de angajare poate fi completat şi în cazul în care autoritatea de management/ organismul intermediar realizează propuneri de angajare pentru fiecare proiect selectat.

    ART. 38
    (1) În vederea parcurgerii fazelor de lichidare, ordonanţare şi plată, autorităţile de management, cu excepţia agenţiilor pentru dezvoltare regională în calitate de autorităţi de management pentru programele operaţionale regionale, rezervă, în prima lună a anului bugetar, în totalitate, creditele bugetare prevăzute, conform prevederilor art. 4 alin. (1), în anexa la bugetul ordonatorului principal de credite cu rol de autoritate de management, completând Formularul nr. 8 - Angajament bugetar global, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 8.
    (2) În cazul în care valoarea creditelor bugetare se modifică pe parcursul anului bugetar, prevederile alin. (1) se aplică în luna în care a intervenit modificarea respectivă.

    ART. 39
    În cazul în care autoritatea de management a delegat organismului intermediar o parte din operaţiunile specifice fazei de lichidare a cheltuielilor, se efectuează următoarele operaţiuni:
    a) organismul intermediar verifică existenţa cererilor de rambursare/prefinanţare, precum şi a documentelor justificative anexate, primite de la beneficiari, conform prevederilor din contractele/deciziile de finanţare;
    b) în cazul în care se confirmă corectitudinea documentelor verificate, organismul intermediar:
    (i) acordă viza „Bun de plată“, dacă această operaţiune a fost delegată prin acordul de delegare, şi transmite autorităţii de management documentele întocmite conform procedurilor interne, în vederea înregistrării în contabilitate şi a parcurgerii fazelor de ordonanţare şi plată a cheltuielilor;
    (ii) transmite autorităţii de management documentele întocmite conform procedurilor interne, în vederea continuării fazei de lichidare prin acordarea vizei „Bun de plată“, conform procedurilor interne, a înregistrării în contabilitate şi a parcurgerii fazelor de ordonanţare şi plată a cheltuielilor.



    ART. 40
    În cazul în care nicio parte din operaţiunile specifice fazei de lichidare a cheltuielilor nu a fost delegată organismului intermediar, autoritatea de management are responsabilitatea realizării operaţiunilor prevăzute la art. 39.

    ART. 41
    (1) Ordonanţarea cheltuielilor se face la nivelul autorităţii de management, folosind Formularul nr. 9 - Ordonanţare de plată, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 9, în limita disponibilului din contul de angajamente bugetare pentru cota-parte de cheltuieli aferentă cofinanţării publice şi pentru cota-parte de cheltuieli aferentă fondurilor europene.
    (2) În cazul în care ordonanţarea se face pentru mai multe cereri de plată/rambursare/prefinanţare, Formularul nr. 9 - Ordonanţare de plată va fi însoţit de o anexă, conform Formularului nr. 10 - anexă la ordonanţarea de plată, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 10, care trebuie să cuprindă toate informaţiile necesare completării ordinelor de plată.
    (3) Formularul nr. 9 - Ordonanţare de plată se completează separat pentru fiecare tip de plată, respectiv pentru cerere de plată/rambursare/prefinanţare plătită de beneficiari.

    ART. 42
    Ordonatorul principal de credite cu rol de autoritate de management are obligaţia preluării în situaţiile financiare proprii, întocmite în conformitate cu reglementările în vigoare în domeniul contabilităţii, a operaţiunilor înregistrate în sistemul contabil al autorităţii de management.

    ART. 43
    (1) În vederea efectuării reconcilierii contabile dintre conturile contabile ale autorităţilor de management şi cele ale beneficiarilor pentru operaţiunile gestionate în cadrul programelor operaţionale, beneficiarii au obligaţia transmiterii trimestriale, până la data de 20 a lunii următoare perioadei de raportare, a Formularului nr. 11 - Notificare cu privire la reconcilierea contabilă, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 11, din care să rezulte sumele primite de la autorităţile de management şi cele plătite acestora, conform prevederilor din contractele/deciziile de finanţare.
    (2) Autoritatea de management are obligaţia efectuării reconcilierii între înregistrările contabile privind debitele şi registrul debitorilor, existente la nivelul acesteia.
    (3) Autoritatea de management are obligaţia efectuării reconcilierii între înregistrările contabile şi înregistrările din SMIS aferente operaţiunilor derulate la nivelul acesteia.

    CAP. VII
    Prevederi specifice programelor operaţionale regionale
    ART. 44
    (1) Prin excepţie de la prevederile art. 33-43, în vederea parcurgerii fazelor de lichidare şi/sau ordonanţare a cheltuielilor efectuate la nivelul programelor operaţionale, agenţiile pentru dezvoltare regională, în calitate de autorităţi de management, aplică prevederile art. 6 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 122/2020, aprobată prin Legea nr. 277/2021.
    (2) Agenţiile pentru dezvoltare regională cu rol de autoritate de management pentru programele operaţionale regionale au obligaţia preluării în situaţiile financiare proprii, întocmite în conformitate cu reglementările în vigoare în domeniul contabilităţii, a operaţiunilor înregistrate în sistemul contabil al autorităţii de management.
    (3) În vederea efectuării reconcilierii contabile dintre conturile contabile ale agenţiilor pentru dezvoltare regională cu rol de autoritate de management pentru programele operaţionale regionale şi cele ale beneficiarilor, beneficiarii au obligaţia transmiterii trimestriale, până la data de 20 a lunii următoare perioadei de raportare, a Formularului nr. 11 - Notificare cu privire la reconcilierea contabilă, din care să rezulte sumele primite de la autorităţile de management şi cele plătite acestora, conform prevederilor din contractele/deciziile de finanţare.
    (4) Agenţiile pentru dezvoltare regională cu rol de autoritate de management pentru programele operaţionale regionale au obligaţia efectuării reconcilierii între înregistrările contabile privind debitele şi registrul debitorilor, existente la nivelul acestora.
    (5) Agenţiile pentru dezvoltare regională cu rol de autoritate de management pentru programele operaţionale regionale au obligaţia efectuării reconcilierii între înregistrările contabile şi înregistrările din SMIS aferente operaţiunilor derulate la nivelul acestora.

    CAP. VIII
    Prevederi specifice proiectelor implementate în parteneriat
    ART. 45
    (1) Liderul unui parteneriat beneficiar al unui proiect în conformitate cu prevederile art. 33 din ordonanţa de urgenţă este responsabil cu asigurarea implementării proiectului şi a respectării tuturor prevederilor contractului/deciziei de finanţare încheiat/încheiate cu autoritatea de management/ organismul intermediar, precum şi cu respectarea prevederilor prezentelor norme metodologice.
    (2) Prevederile alin. (1) nu exonerează partenerii de obligaţia implementării proiectului conform prevederilor acordului de parteneriat, a respectării prevederilor contractului/deciziei de finanţare încheiat/încheiate de liderul parteneriatului cu autoritatea de management/organismul intermediar şi nici de respectarea prevederilor prezentelor norme metodologice.

    ART. 46
    (1) Termenii, condiţiile şi responsabilităţile părţilor privind implementarea proiectului sunt stabilite prin acordul de parteneriat încheiat între lider şi parteneri.
    (2) Acordul de parteneriat este supus legislaţiei din România şi se încheie până cel târziu la semnarea contractului/deciziei de finanţare.
    (3) Acordul de parteneriat este parte integrantă a contractului/deciziei de finanţare.
    (4) Acordul de parteneriat cuprinde obligatoriu următoarele informaţii:
    a) datele de identificare ale liderului de parteneriat şi partenerilor;
    b) descrierea activităţilor aflate în responsabilitatea fiecărui partener, respectiv a liderului de parteneriat;
    c) valoarea estimată a fiecărei activităţi, defalcată pentru fiecare partener, respectiv pentru liderul de parteneriat;
    d) contribuţia financiară proprie a fiecărui partener la implementarea proiectului;
    e) prevederi referitoare la răspunderea fiecărei părţi privind recuperarea cheltuielilor afectate de nereguli aferente activităţilor proprii din cadrul proiectului.

    (5) Autorităţile de management au obligaţia stabilirii, prin ghidurile aferente operaţiunilor finanţate din fonduri europene, a informaţiilor suplimentare necesar a fi cuprinse în acordurile de parteneriat, precum şi a tipurilor de activităţi care nu pot fi implementate de parteneri.
    (6) Alegerea partenerilor este în exclusivitate de competenţa autorităţii/instituţiei/organizaţiei care are calitatea de lider al parteneriatului, în cazul în care aceasta iniţiază stabilirea parteneriatului.
    (7) Autorităţile/Instituţiile finanţate din fonduri publice au obligaţia de a face publică intenţia de a stabili un parteneriat cu entităţi private în vederea implementării unui proiect finanţat din fonduri europene, menţionând totodată principalele activităţi ale proiectului, bugetul, precum şi condiţiile minime pe care trebuie să le îndeplinească partenerii.
    (8) Procedura privind alegerea partenerilor din sectorul privat, prevăzută la art. 34 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă, se consideră îndeplinită numai dacă liderul face dovada îndeplinirii prevederilor alin. (7) prin intermediul paginii proprii de internet şi demonstrează, prin elaborarea unui raport, că în selecţia partenerului/partenerilor a respectat următoarele condiţii:
    a) a selectat una sau mai multe dintre entităţile private care au răspuns anunţului public în baza unor criterii transparente;
    b) organizaţia/organizaţiile selectată/selectate are/au domenii de activitate în concordanţă cu obiectivele specifice ale proiectului;
    c) în procesul de selecţie a partenerului/partenerilor s-a respectat principiul utilizării eficiente a fondurilor publice.

    (9) Autorităţile de management pot stabili, prin ghidurile aferente operaţiunilor finanţate din fonduri europene, în aplicarea art. 34 din ordonanţa de urgenţă, metodologii/ proceduri de evaluare şi selecţie a partenerilor din sectorul privat de către entităţile finanţate din fonduri publice.

    ART. 47
    (1) Liderul parteneriatului este responsabil cu transmiterea cererilor de prefinanţare/plată/rambursare către autoritatea de management conform prevederilor contractului/ deciziei de finanţare.
    (2) În cazul proiectelor implementate în parteneriat, liderul de parteneriat şi partenerii, pentru activităţile proprii, au obligaţia deschiderii conturilor corespunzătoare în vederea primirii de la autoritatea de management atât a sumelor aferente rambursării cheltuielilor eligibile efectuate, la nivelul proiectului, cât şi a sumelor reprezentând prefinanţare sau a celor aferente cererilor de plată, după caz.
    (3) În aplicarea dispoziţiilor art. 18 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă, liderii de parteneriat din categoria beneficiarilor prevăzuţi la art. 7 alin. (1)-(5) şi (15) din ordonanţa de urgenţă solicită acordarea de prefinanţare doar în numele partenerilor lor, cu condiţia ca aceşti parteneri să nu se încadreze în prevederile art. 7 alin (1)-(5),(8), (10) şi (15) din ordonanţa de urgenţă.
    (4) În aplicarea dispoziţiilor art. 22 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă, în cazul proiectelor implementate în parteneriat, liderii de parteneriat, reprezentaţi de beneficiari din categoria celor prevăzuţi la art. 7 alin. (1)-(5) şi (15) din ordonanţa de urgenţă, depun cereri de plată doar în numele partenerilor lor, cu condiţia ca aceşti parteneri să nu se încadreze în prevederile art. 7 alin. (1)-(5), (8), (10) şi (15) din ordonanţa de urgenţă.
    (5) Sumele necesare desfăşurării activităţilor proprii în cadrul proiectului, care se derulează prin unităţile Trezoreriei Statului, sunt gestionate de lider şi parteneri prin conturile corespunzătoare prevăzute la art. 50.

    CAP. IX
    Decizia de reziliere a contractului de finanţare
    ART. 48
    (1) În aplicarea prevederilor art. 38 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă, sumele de restituit individualizate prin decizia de reziliere a contractului de finanţare, prevăzută la art. 37 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă, emisă de autorităţile de management pe numele beneficiarilor/liderilor de parteneriat/partenerilor, se restituie din conturile de venituri deschise pe numele beneficiarilor/liderilor de parteneriat/ partenerilor, în conturile de disponibilităţi ale programelor europene respective prevăzute la art. 49 alin. (4), în vederea reîntregirii conturilor fondurilor europene.
    (2) Operaţiunile prevăzute la alin. (1) se realizează pe baza unui referat de restituire adresat unităţii Trezoreriei Statului la care sunt deschise conturile de venituri bugetare, al cărui format standard este prevăzut în anexa nr. 17.

    CAP. X
    Conturile aferente derulării fondurilor europene şi a contribuţiei publice naţionale totale
    ART. 49
    (1) În vederea derulării operaţiunilor financiare determinate de gestionarea programelor operaţionale, reglementate prin ordonanţa de urgenţă, se deschid conturi distincte la Trezoreria Statului.
    (2) Pe numele Ministerului Finanţelor, ca ordonator principal de credite, se deschid la Trezoreria Operativă Centrală pentru derularea operaţiunilor financiare determinate de utilizarea fondurilor europene pentru perioada de programare 2021-2027, gestionate de Autoritatea de Certificare şi Plată, următoarele conturi de disponibilităţi:
    a) 56.12.01.11 „Disponibil din fonduri externe nerambursabile pentru finanţarea programelor operaţionale pentru perioada de programare 2021-2027, conform O.U.G. nr. 133/2021“;
    b) 56.12.01.92 „Disponibil din fonduri externe nerambursabile pentru finanţarea programelor operaţionale pentru perioada de programare 2021-2027, conform O.U.G. nr. 133/2021 - Programul operaţional regional Bucureşti-Ilfov“;
    c) 56.12.01.93 „Disponibil din fonduri externe nerambursabile pentru finanţarea programelor operaţionale pentru perioada de programare 2021-2027, conform O.U.G. nr. 133/2021 - Programul operaţional regional Centru“;
    d) 56.12.01.94 „Disponibil din fonduri externe nerambursabile pentru finanţarea programelor operaţionale pentru perioada de programare 2021-2027, conform O.U.G. nr. 133/2021 - Programul operaţional regional Nord-Est“;
    e) 56.12.01.95 „Disponibil din fonduri externe nerambursabile pentru finanţarea programelor operaţionale pentru perioada de programare 2021-2027, conform O.U.G. nr. 133/2021 - Programul operaţional regional Nord-Vest“;
    f) 56.12.01.96 „Disponibil din fonduri externe nerambursabile pentru finanţarea programelor operaţionale pentru perioada de programare 2021-2027, conform O.U.G. nr. 133/2021 - Programul operaţional regional Sud-Est“;
    g) 56.12.01.97 „Disponibil din fonduri externe nerambursabile pentru finanţarea programelor operaţionale pentru perioada de programare 2021-2027, conform O.U.G. nr. 133/2021 - Programul operaţional regional Sud Muntenia“;
    h) 56.12.01.98 „Disponibil din fonduri externe nerambursabile pentru finanţarea programelor operaţionale pentru perioada de programare 2021-2027, conform O.U.G. nr. 133/2021 - Programul operaţional regional Sud-Vest Oltenia“;
    i) 56.12.01.99 „Disponibil din fonduri externe nerambursabile pentru finanţarea programelor operaţionale pentru perioada de programare 2021-2027, conform O.U.G. nr. 133/2021 - Programul operaţional regional Vest“;
    j) 56.12.01.27 „Disponibil din fonduri externe nerambursabile pentru finanţarea programelor operaţionale pentru perioada de programare 2021-2027, conform O.U.G. nr. 133/2021 - Programul operaţional Tranziţie justă“;
    k) 56.12.01.28 „Disponibil din fonduri externe nerambursabile pentru finanţarea programelor operaţionale pentru perioada de programare 2021-2027, conform O.U.G. nr. 133/2021 - Programul operaţional Dezvoltare durabilă“;
    l) 56.12.01.29 „Disponibil din fonduri externe nerambursabile pentru finanţarea programelor operaţionale pentru perioada de programare 2021-2027, conform O.U.G. nr. 133/2021 - Programul operaţional Transport“;
    m) 56.12.01.46 „Disponibil din fonduri externe nerambursabile pentru finanţarea programelor operaţionale pentru perioada de programare 2021-2027, conform O.U.G. nr. 133/2021 - Programul operaţional Creştere inteligentă, digitalizare şi instrumente financiare“;
    n) 56.12.01.47 „Disponibil din fonduri externe nerambursabile pentru finanţarea programelor operaţionale pentru perioada de programare 2021-2027, conform O.U.G. nr. 133/2021 - Programul operaţional Sănătate“;
    o) 56.12.01.48 „Disponibil din fonduri externe nerambursabile pentru finanţarea programelor operaţionale pentru perioada de programare 2021-2027, conform O.U.G. nr. 133/2021 - Programul operaţional Educaţie şi ocupare“;
    p) 56.12.01.49 „Disponibil din fonduri externe nerambursabile pentru finanţarea programelor operaţionale pentru perioada de programare 2021-2027, conform O.U.G. nr. 133/2021 - Programul operaţional Incluziune şi demnitate socială“;
    q) 56.12.01.38 „Disponibil din fonduri externe nerambursabile pentru finanţarea programelor operaţionale pentru perioada de programare 2021-2027, conform O.U.G. nr. 133/2021 - Programul operaţional Asistenţă tehnică“.

    (3) Pe numele Ministerului Finanţelor, ca ordonator principal de credite, se deschid la Trezoreria Operativă Centrală pentru derularea operaţiunilor financiare prevăzute la art. 5 şi art. 13 din ordonanţa de urgenţă următoarele conturi de disponibilităţi gestionate de Autoritatea de Certificare şi Plată:
    a) 56.12.03.11 „Disponibil din sume alocate temporar din venituri din privatizare şi din bugetul MF - Acţiuni generale pentru finanţarea programelor operaţionale pentru perioada de programare 2021-2027, conform O.U.G. nr. 133/2021“;
    b) 56.07.03.92 „Disponibil din sume alocate temporar din venituri din privatizare şi din bugetul MF - Acţiuni generale pentru finanţarea programelor operaţionale pentru perioada de programare 2021-2027, conform O.U.G. nr. 133/2021 - Programul operaţional regional Bucureşti-Ilfov;
    c) 56.12.03.93 „Disponibil din sume alocate temporar din venituri din privatizare şi din bugetul MF - Acţiuni generale pentru finanţarea programelor operaţionale pentru perioada de programare 2021-2027, conform O.U.G. nr. 133/2021 - Programul operaţional regional Centru;
    d) 56.12.03.94 „Disponibil din sume alocate temporar din venituri din privatizare şi din bugetul MF - Acţiuni generale pentru finanţarea programelor operaţionale pentru perioada de programare 2021-2027, conform O.U.G. nr. 133/2021 - Programul operaţional regional Nord-Est;
    e) 56.12.03.95 „Disponibil din sume alocate temporar din venituri din privatizare şi din bugetul MF - Acţiuni generale pentru finanţarea programelor operaţionale pentru perioada de programare 2021-2027, conform O.U.G. nr. 133/2021 - Programul operaţional regional Nord-Vest;
    f) 56.12.03.96 „Disponibil din sume alocate temporar din venituri din privatizare şi din bugetul MF - Acţiuni generale pentru finanţarea programelor operaţionale pentru perioada de programare 2021-2027, conform O.U.G. nr. 133/2021 - Programul operaţional regional Sud-Est“;
    g) 56.12.03.97 „Disponibil din sume alocate temporar din venituri din privatizare şi din bugetul MF - Acţiuni generale pentru finanţarea programelor operaţionale pentru perioada de programare 2021-2027, conform O.U.G. nr. 133/2021 - Programul operaţional regional Sud Muntenia“;
    h) 56.12.03.98 „Disponibil din sume alocate temporar din venituri din privatizare şi din bugetul MF - Acţiuni generale pentru finanţarea programelor operaţionale pentru perioada de programare 2021-2027, conform O.U.G. nr. 133/2021 - Programul operaţional regional Sud-Vest Oltenia“;
    i) 56.12.03.99 „Disponibil din sume alocate temporar din venituri din privatizare şi din bugetul MF - Acţiuni generale pentru finanţarea programelor operaţionale pentru perioada de programare 2021- 2027, conform O.U.G. nr. 133/2021 - Programul operaţional regional Vest“;
    j) 56.12.03.27 „Disponibil din sume alocate temporar din venituri din privatizare şi din bugetul MF - Acţiuni generale pentru finanţarea programelor operaţionale pentru perioada de programare 2021-2027, conform O.U.G. nr. 133/2021 - Programul operaţional Tranziţie justă“;
    k) 56.12.03.28 „Disponibil din sume alocate temporar din venituri din privatizare şi din bugetul MF - Acţiuni generale pentru finanţarea programelor operaţionale pentru perioada de programare 2021-2027, conform O.U.G. nr. 133/2021 - Programul operaţional Dezvoltare durabilă“;
    l) 56.12.03.29 „Disponibil din sume alocate temporar din venituri din privatizare şi din bugetul MF - Acţiuni generale pentru finanţarea programelor operaţionale pentru perioada de programare 2021-2027, conform O.U.G. nr. 133/2021 - Programul operaţional Transport“;
    m) 56.12.03.46 „Disponibil din sume alocate temporar din venituri din privatizare şi din bugetul MF - Acţiuni generale pentru finanţarea programelor operaţionale pentru perioada de programare 2021-2027, conform O.U.G. nr. 133/2021 - Programul operaţional regional Creştere inteligentă, digitalizare şi instrumente financiare“;
    n) 56.12.03.47 „Disponibil din sume alocate temporar din venituri din privatizare şi din bugetul MF - Acţiuni generale pentru finanţarea programelor operaţionale pentru perioada de programare 2021-2027, conform O.U.G. nr. 133/2021 - Programul operaţional Sănătate“;
    o) 56.12.03.48 „Disponibil din sume alocate temporar din venituri din privatizare şi din bugetul MF - Acţiuni generale pentru finanţarea programelor operaţionale pentru perioada de programare 2021-2027, conform O.U.G. nr. 133/2021 - Programul operaţional Educaţie şi ocupare“;
    p) 56.12.03.49 „Disponibil din sume alocate temporar din venituri din privatizare şi din bugetul MF - Acţiuni generale pentru finanţarea programelor operaţionale pentru perioada de programare 2021-2027, conform O.U.G. nr. 133/2021 - Programul operaţional Incluziune şi demnitate socială“;
    q) 56.12.03.38 „Disponibil din sume alocate temporar din venituri din privatizare şi din bugetul MF - Acţiuni generale pentru finanţarea programelor operaţionale pentru perioada de programare 2021-2027, conform O.U.G. nr. 133/2021 - Programul operaţional Asistenţă tehnică“;

    (4) Pe numele fiecărui ordonator principal de credite cu rol de autoritate de management se deschid la Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publică a Municipiului Bucureşti, pentru derularea operaţiunilor financiare determinate de finanţarea programelor operaţionale din fonduri externe nerambursabile, din bugetul Ministerului Finanţelor - Acţiuni generale şi din venituri din privatizare următoarele conturi de disponibilităţi:
    a) 56.12.06.27 „Disponibil din fonduri externe nerambursabile, din fonduri de la bugetul de stat pentru prefinanţare/indisponibilităţi temporare de fonduri europene şi din venituri din privatizare pentru perioada de programare 2021-2027, conform O.U.G. nr. 133/2021 - Programul operaţional Tranziţie justă“;
    b) 56.12.06.28 „Disponibil din fonduri externe nerambursabile, din fonduri de la bugetul de stat pentru prefinanţare/indisponibilităţi temporare de fonduri europene şi din venituri din privatizare pentru perioada de programare 2021-2027, conform O.U.G. nr. 133/2021 - Programul operaţional Dezvoltare durabilă“;
    c) 56.12.06.29 „Disponibil din fonduri externe nerambursabile, din fonduri de la bugetul de stat pentru prefinanţare/indisponibilităţi temporare de fonduri europene şi din venituri din privatizare pentru perioada de programare 2021-2027, conform O.U.G. nr. 133/2021 - Programul operaţional Transport“;
    d) 56.12.06.46 „Disponibil din fonduri externe nerambursabile, din fonduri de la bugetul de stat pentru prefinanţare/indisponibilităţi temporare de fonduri europene şi din venituri din privatizare pentru perioada de programare 2021-2027, conform O.U.G. nr. 133/2021 - Programul operaţional Creştere inteligentă, digitalizare şi instrumente financiare“;
    e) 56.12.06.47 „Disponibil din fonduri externe nerambursabile, din fonduri de la bugetul de stat pentru prefinanţare/indisponibilităţi temporare de fonduri europene şi din venituri din privatizare pentru perioada de programare 2021-2027, conform O.U.G. nr. 133/2021 - Programul operaţional Sănătate“;
    f) 56.12.06.48 „Disponibil din fonduri externe nerambursabile, din fonduri de la bugetul de stat pentru prefinanţare/indisponibilităţi temporare de fonduri europene şi din venituri din privatizare pentru perioada de programare 2021-2027, conform O.U.G. nr. 133/2021 - Programul operaţional Educaţie şi ocupare“;
    g) 56.12.06.49 „Disponibil din fonduri externe nerambursabile, din fonduri de la bugetul de stat pentru prefinanţare/indisponibilităţi temporare de fonduri europene şi din venituri din privatizare pentru perioada de programare 2021-2027, conform O.U.G. nr. 133/2021 - Programul operaţional Incluziune şi demnitate socială“;
    h) 56.12.06.38 „Disponibil din fonduri externe nerambursabile, din fonduri de la bugetul de stat pentru prefinanţare/indisponibilităţi temporare de fonduri europene şi din venituri din privatizare pentru perioada de programare 2021-2027, conform O.U.G. nr. 133/2021 - Programul operaţional Asistenţă tehnică“.

    (5) Pe numele fiecărei agenţii pentru dezvoltare regională cu rol de autoritate de management se deschid la unitatea Trezoreriei Statului în raza căreia este înregistrată fiscal, pentru derularea operaţiunilor financiare determinate de finanţarea programelor operaţionale din fonduri externe nerambursabile, din bugetul Ministerului Finanţelor - Acţiuni generale şi din venituri din privatizare, următoarele conturi de disponibilităţi:
    a) 56.12.06.92 „Disponibil din fonduri externe nerambursabile, din fonduri de la bugetul de stat pentru prefinanţare/indisponibilităţi temporare de fonduri europene şi din venituri din privatizare pentru perioada de programare 2021-2027, conform O.U.G. nr. 133/2021 - Programul operaţional regional Bucureşti-Ilfov“;
    b) 56.12.06.93 „Disponibil din fonduri externe nerambursabile, din fonduri de la bugetul de stat pentru prefinanţare/indisponibilităţi temporare de fonduri europene şi din venituri din privatizare pentru perioada de programare 2021-2027, conform O.U.G. nr. 133/2021 - Programul operaţional regional Centru;
    c) 56.12.06.94 „Disponibil din fonduri externe nerambursabile, din fonduri de la bugetul de stat pentru prefinanţare/indisponibilităţi temporare de fonduri europene şi din venituri din privatizare pentru perioada de programare 2021-2027, conform O.U.G. nr. 133/2021 - Programul operaţional regional Nord-Est“;
    d) 56.12.06.95 „Disponibil din fonduri externe nerambursabile, din fonduri de la bugetul de stat pentru prefinanţare/indisponibilităţi temporare de fonduri europene şi din venituri din privatizare pentru perioada de programare 2021-2027, conform O.U.G. nr. 133/2021 - Programul operaţional regional Nord-Vest“;
    e) 56.12.06.96 „Disponibil din fonduri externe nerambursabile, din fonduri de la bugetul de stat pentru prefinanţare/indisponibilităţi temporare de fonduri europene şi din venituri din privatizare pentru perioada de programare 2021-2027, conform O.U.G. nr. 133/2021 - Programul operaţional regional Sud-Est“;
    f) 56.12.06.97 „Disponibil din fonduri externe nerambursabile, din fonduri de la bugetul de stat pentru prefinanţare/indisponibilităţi temporare de fonduri europene şi din venituri din privatizare pentru perioada de programare 2021-2027, conform O.U.G. nr. 133/2021 - Programul operaţional regional Sud Muntenia“;
    g) 56.12.06.98 „Disponibil din fonduri externe nerambursabile, din fonduri de la bugetul de stat pentru prefinanţare/indisponibilităţi temporare de fonduri europene şi din venituri din privatizare pentru perioada de programare 2021-2027, conform O.U.G. nr. 133/2021 - Programul operaţional regional Sud-Vest Oltenia“;
    h) 56.12.06.99 „Disponibil din fonduri externe nerambursabile, din fonduri de la bugetul de stat pentru prefinanţare/indisponibilităţi temporare de fonduri europene şi din venituri din privatizare pentru perioada de programare 2021-2027, conform O.U.G. nr. 133/2021 - Programul operaţional regional Vest“.

    (6) Pe numele fiecărui ordonator principal de credite cu rol de autoritate de management se deschid la Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publică a Municipiului Bucureşti următoarele conturi de disponibilităţi pentru derularea operaţiunilor financiare determinate de recuperarea unor sume aferente creanţelor bugetare rezultate din nereguli în cadrul proiectelor finanţate din fonduri europene, cu detaliere pe programe operaţionale:
    a) 56.12.05.27 „Disponibil din sume recuperate aferente creanţelor bugetare rezultate din nereguli pentru perioada de programare 2021-2027, conform O.U.G. nr. 133/2021 - Programul operaţional Tranziţie justă“;
    b) 56.12.05.28 „Disponibil din sume recuperate aferente creanţelor bugetare rezultate din nereguli pentru perioada de programare 2021-2027, conform O.U.G. nr. 133/2021 - Programul operaţional Dezvoltare durabilă“;
    c) 56.12.05.29 „Disponibil din sume recuperate aferente creanţelor bugetare rezultate din nereguli pentru perioada de programare 2021-2027, conform O.U.G. nr. 133/2021 - Programul operaţional Transport“;
    d) 56.12.05.46 „Disponibil din sume recuperate aferente creanţelor bugetare rezultate din nereguli pentru perioada de programare 2021-2027, conform O.U.G. nr. 133/2021 - Programul operaţional Creştere inteligentă, digitalizare şi instrumente financiare“;
    e) 56.12.05.47 „Disponibil din sume recuperate aferente creanţelor bugetare rezultate din nereguli pentru perioada de programare 2021-2027, conform O.U.G. nr. 133/2021 - Programul operaţional Sănătate“;
    f) 56.12.05.48 „Disponibil din sume recuperate aferente creanţelor bugetare rezultate din nereguli pentru perioada de programare 2021-2027, conform O.U.G. nr. 133/2021 - Programul operaţional Educaţie şi ocupare“;
    g) 56.12.05.49 „Disponibil din sume recuperate aferente creanţelor bugetare rezultate din nereguli pentru perioada de programare 2021-2027, conform O.U.G. nr. 133/2021 - Programul operaţional Incluziune şi demnitate socială“;
    h) 56.12.05.38 „Disponibil din sume recuperate aferente creanţelor bugetare rezultate din nereguli pentru perioada de programare 2021-2027, conform O.U.G. nr. 133/2021 - Programul operaţional Asistenţă tehnică“.

    (7) Pe numele fiecărei agenţii pentru dezvoltare regională cu rol de autoritate de management se deschid la unitatea Trezoreriei Statului în raza căreia sunt înregistrate fiscal, următoarele conturi de disponibilităţi pentru derularea operaţiunilor financiare determinate de recuperarea unor sume aferente creanţelor bugetare rezultate din nereguli în cadrul proiectelor finanţate din fonduri europene, cu detaliere pe programe operaţionale:
    a) 56.12.05.92 „Disponibil din sume recuperate aferente creanţelor bugetare rezultate din nereguli pentru perioada de programare 2021-2027, conform O.U.G. nr. 133/2021 - Programul operaţional regional Bucureşti-Ilfov“;
    b) 56.12.05.93 „Disponibil din sume recuperate aferente creanţelor bugetare rezultate din nereguli pentru perioada de programare 2021-2027, conform O.U.G. nr. 133/2021 - Programul operaţional regional Centru“;
    c) 56.12.05.94 „Disponibil din sume recuperate aferente creanţelor bugetare rezultate din nereguli pentru perioada de programare 2021-2027, conform O.U.G. nr. 133/2021 - Programul operaţional regional Nord-Est“;
    d) 56.12.05.95 „Disponibil din sume recuperate aferente creanţelor bugetare rezultate din nereguli pentru perioada de programare 2021-2027, conform O.U.G. nr. 133/2021 - Programul operaţional regional Nord-Vest“;
    e) 56.12.05.96 „Disponibil din sume recuperate aferente creanţelor bugetare rezultate din nereguli pentru perioada de programare 2021-2027, conform O.U.G. nr. 133/2021 - Programul operaţional regional Sud-Est“;
    f) 56.12.05.97 „Disponibil din sume recuperate aferente creanţelor bugetare rezultate din nereguli pentru perioada de programare 2021-2027, conform O.U.G. nr. 133/2021 - Programul operaţional regional Sud Muntenia“;
    g) 56.12.05.98 „Disponibil din sume recuperate aferente creanţelor bugetare rezultate din nereguli pentru perioada de programare 2021-2027, conform O.U.G. nr. 133/2021 - Programul operaţional regional Sud-Vest Oltenia“;
    h) 56.12.05.99 „Disponibil din sume recuperate aferente creanţelor bugetare rezultate din nereguli pentru perioada de programare 2021-2027, conform O.U.G. nr. 133/2021 - Programul operaţional regional Vest“.

    (8) Pe numele fiecărei agenţii pentru dezvoltare regională cu rol de autoritate de management se deschid la unitatea Trezoreriei Statului în raza căreia este înregistrată fiscal următoarele conturi de disponibilităţi pentru derularea operaţiunilor financiare determinate de utilizarea sumelor încasate de la bugetul de stat, din bugetul Ministerului Finanţelor, potrivit art. 12 din O.U.G. nr. 133/2021:
    a) 56.12.02.92 „Disponibil de la bugetul de stat reprezentând cofinanţare şi alte sume a programelor operaţionale pentru perioada de programare 2021-2027, conform O.U.G. nr. 133/2021 - Programul operaţional regional Bucureşti-Ilfov“;
    b) 56.12.02.93 „Disponibil de la bugetul de stat reprezentând cofinanţarea şi alte sume a programelor operaţionale pentru perioada de programare 2021-2027, conform O.U.G. nr. 133/2021 - Programul operaţional regional Centru“;
    c) 56.12.02.94 „Disponibil de la bugetul de stat reprezentând cofinanţarea şi alte sume a programelor operaţionale pentru perioada de programare 2021-2027, conform O.U.G. nr. 133/2021 - Programul operaţional regional Nord-Est“;
    d) 56.12.02.95 „Disponibil de la bugetul de stat reprezentând cofinanţarea şi alte sume a programelor operaţionale pentru perioada de programare 2021-2027, conform O.U.G. nr. 133/2021 - Programul operaţional regional Nord-Vest“;
    e) 56.12.02.96 „Disponibil de la bugetul de stat reprezentând cofinanţarea şi alte sume a programelor operaţionale pentru perioada de programare 2021-2027, conform O.U.G. nr. 133/2021 - Programul operaţional regional Sud-Est“;
    f) 56.12.02.97 „Disponibil de la bugetul de stat reprezentând cofinanţarea şi alte sume a programelor operaţionale pentru perioada de programare 2021-2027, conform O.U.G. nr. 133/2021 - Programul operaţional regional Sud-Muntenia“;
    g) 56.12.02.98 „Disponibil de la bugetul de stat reprezentând cofinanţarea şi alte sume a programelor operaţionale pentru perioada de programare 2021-2027, conform O.U.G. nr. 133/2021 - Programul operaţional regional Sud-Vest Oltenia“;
    h) 56.12.02.99 „Disponibil de la bugetul de stat reprezentând cofinanţarea şi alte sume a programelor operaţionale pentru perioada de programare 2021-2027, conform O.U.G. nr. 133/2021 - Programul operaţional regional Vest“.

    (9) Pe numele ordonatorilor principali de credite cu rol de autoritate de management se deschid, la solicitarea acestora, la Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publică a Municipiului Bucureşti, următoarele conturi de disponibilităţi pentru gestionarea sumelor restituite de unităţile Trezoreriei Statului în condiţiile art. 30 alin. (6) lit. e), alin. (7) lit. f) şi alin. (18), cu detaliere pe programe operaţionale:
    a) 56.12.07.27 „Disponibil din sume restituite conform mecanismului decontării cererilor de plată conform O.U.G. nr. 133/2021 - Programul operaţional Tranziţie justă“;
    b) 56.12.07.28 „Disponibil din sume restituite conform mecanismului decontării cererilor de plată conform O.U.G. nr. 133/2021 - Programul operaţional Dezvoltare durabilă“;
    c) 56.12.07.29 „Disponibil din sume restituite conform mecanismului decontării cererilor de plată conform O.U.G. nr. 133/2021 - Programul operaţional Transport“;
    d) 56.12.07.46 „Disponibil din sume restituite conform mecanismului decontării cererilor de plată conform O.U.G. nr. 133/2021 - Programul operaţional Creştere inteligentă, digitalizare şi instrumente financiare“;
    e) 56.12.07.47 „Disponibil din sume restituite conform mecanismului decontării cererilor de plată conform O.U.G. nr. 133/2021 - Programul operaţional Sănătate“;
    f) 56.12.07.48 „Disponibil din sume restituite conform mecanismului decontării cererilor de plată conform O.U.G. nr. 133/2021 - Programul operaţional Educaţie şi ocupare“;
    g) 56.12.07.49 „Disponibil din sume restituite conform mecanismului decontării cererilor de plată conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 133/2021 - Programul operaţional Incluziune şi demnitate socială“;
    h) 56.12.07.38 „Disponibil din sume restituite conform mecanismului decontării cererilor de plată conform O.U.G. nr. 133/2021 - Programul operaţional Asistenţă tehnică“.

    (10) Pe numele fiecărei agenţii pentru dezvoltare regională cu rol de autoritate de management se deschid la unitatea Trezoreriei Statului în raza căreia este înregistrată fiscal următoarele conturi de disponibilităţi pentru gestionarea sumelor restituite de unităţile Trezoreriei Statului în condiţiile art. 30 alin. (6) lit. e), alin. (7) lit. f) şi alin. (18), cu detaliere pe programe operaţionale regionale:
    a) 56.12.07.92 „Disponibil din sume restituite conform mecanismului decontării cererilor de plată conform O.U.G. nr. 133/2021 - Programul operaţional regional Bucureşti-Ilfov“;
    b) 56.12.07.93 „Disponibil din sume restituite conform mecanismului decontării cererilor de plată conform O.U.G. nr. 133/2021 - Programul operaţional regional Centru“;
    c) 56.12.07.94 „Disponibil din sume restituite conform mecanismului decontării cererilor de plată conform O.U.G. nr. 133/2021 - Programul operaţional regional Nord-Est“;
    d) 56.12.07.95 „Disponibil din sume restituite conform mecanismului decontării cererilor de plată conform O.U.G. nr. 133/2021 - Programul operaţional regional Nord-Vest“;
    e) 56.12.07.96 „Disponibil din sume restituite conform mecanismului decontării cererilor de plată conform O.U.G. nr. 133/2021 - Programul operaţional regional Sud-Est“;
    f) 56.12.07.97 „Disponibil din sume restituite conform mecanismului decontării cererilor de plată conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 133/2021 - Programul operaţional regional Sud Muntenia“;
    g) 56.12.07.98 „Disponibil din sume restituite conform mecanismului decontării cererilor de plată conform O.U.G. nr. 133/2021 - Programul operaţional regional Sud-Vest Oltenia“;
    h) 56.12.07.99 „Disponibil din sume restituite conform mecanismului decontării cererilor de plată conform O.U.G. nr. 133/2021 - Programul operaţional regional Vest“.

    (11) Pentru gestionarea sumelor prevăzute la art. 11 din ordonanţa de urgenţă, pe numele ordonatorilor principali de credite cu rol de autoritate de management se deschid la Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publică a Municipiului Bucureşti contul 01 „Credite bugetare deschise şi repartizate pe seama ordonatorilor de credite finanţaţi din bugetul de stat“ şi contul de cheltuieli bugetare 23 „Cheltuieli ale bugetului de stat“, cu detaliere potrivit clasificaţiei bugetare. Ordonatorii principali de credite cu rol de autorităţi de management efectuează, în limita creditelor bugetare deschise şi repartizate, plăţi către beneficiari/lideri de parteneriat/parteneri din contul de cheltuieli bugetare 23 „Cheltuieli ale bugetului de stat“ deschis pe numele acestora la Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publică a Municipiului Bucureşti.
    (12) Pentru efectuarea cheltuielilor prevăzute la art. 12 din ordonanţa de urgenţă se deschid credite bugetare din bugetul Ministerului Finanţelor în limita cărora se dispun plăţi din contul de cheltuieli bugetare 23 „Cheltuieli ale bugetului de stat“ în conturile de disponibilităţi prevăzute la alin. (8).
    (13) Pentru efectuarea cheltuielilor prevăzute la art. 13 din ordonanţa de urgenţă se deschid credite bugetare din bugetul Ministerului Finanţelor - Acţiuni generale, în limita cărora se dispun plăţi din contul de cheltuieli bugetare 23 „Cheltuieli ale bugetului de stat“ în contul de disponibilităţi prevăzut la alin. (3) lit. a).
    (14) În cadrul contului sintetic 56 „Disponibil pentru finanţarea obiectivelor pentru perioada de programare 2021-2027“ pot fi deschise şi alte conturi analitice decât cele prevăzute la alin. (1)-(10), prin ordin comun al ministrului investiţiilor şi proiectelor europene şi ministrului finanţelor, pentru gestionarea sumelor aferente fondurilor europene pentru perioada de programare 2021-2027, conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 133/2021.

    ART. 50
    (1) Sumele reprezentând prefinanţare şi rambursarea cheltuielilor eligibile efectuate se gestionează de către beneficiari/lideri de parteneriat/parteneri, care au calitatea de instituţii publice, prin conturi de venituri bugetare ale bugetelor din care aceştia sunt finanţaţi, deschise la solicitarea acestora, la unităţile Trezoreriei Statului, pe codurile de identificare fiscală ale instituţiilor publice respective. În cazul beneficiarilor/liderilor de parteneriat/partenerilor, care au calitatea de instituţii publice finanţate integral din bugetele ordonatorilor de credite ai bugetului local, sumele se încasează în conturile de venituri bugetare codificate cu codurile de identificare fiscală ale ordonatorilor de credite ai bugetului local în care au fost aprobate sumele aferente finanţării valorii totale a proiectelor acestor entităţi publice.
    (2) În cazul beneficiarilor/liderilor de parteneriat/partenerilor, alţii decât cei prevăzuţi la alin. (1), sumele reprezentând prefinanţare şi/sau rambursare de cheltuieli eligibile efectuate în scopul implementării proiectelor se încasează în conturi de disponibilităţi deschise la solicitarea acestora.
    (3) Beneficiarii/Liderii de parteneriat/Partenerii prevăzuţi la alin. (2) pot opta pentru deschiderea conturilor de disponibilităţi la unităţile Trezoreriei Statului sau la instituţii de credit.

    ART. 51
    (1) Pentru evidenţierea sumelor aferente perioadei de programare 2021-2027, la unităţile Trezoreriei Statului se deschid pe numele beneficiarilor/liderilor de parteneriat/ partenerilor, în calitate de instituţii publice, în funcţie de bugetul prin care se finanţează proiectul respectiv, inclusiv pe numele ordonatorilor principali de credite prevăzuţi la art. 7, alin. (2)-(5) şi (15) din ordonanţa de urgenţă, conturi de venituri şi cheltuieli bugetare în structura Clasificaţiei indicatorilor privind finanţele publice, aprobată prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.954/2005 pentru aprobarea Clasificaţiei indicatorilor privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) Conturile de disponibilităţi care se deschid la unităţile Trezoreriei Statului pe numele beneficiarilor/liderilor de parteneriat/partenerilor, alţii decât instituţii publice, sunt următoarele:
    a) 50.38.01 „Disponibil al operatorilor economici reprezentând prefinanţare aferentă proiectelor finanţate din fonduri europene pentru perioada de programare 2021-2027, conform O.U.G. nr. 133/2021“;
    b) 50.38.02 „Disponibil al persoanelor juridice din sectorul privat, alţii decât operatorii economici, reprezentând prefinanţare aferentă proiectelor finanţate din fonduri europene pentru perioada de programare 2021-2027, conform O.U.G. nr. 133/2021“;
    c) 50.38.03 „Disponibil al operatorilor economici reprezentând rambursări de cheltuieli efectuate, aferente proiectelor finanţate din fonduri europene pentru perioada de programare 2021-2027, conform O.U.G. nr. 133/2021“;
    d) 50.38.04 „Disponibil al persoanelor juridice din sectorul privat, alţii decât operatorii economici, reprezentând rambursări de cheltuieli efectuate, aferente proiectelor finanţate din fonduri europene pentru perioada de programare 2021-2027, conform O.U.G. nr. 133/2021“;
    e) 50.38.05 „Disponibil al operatorilor economici reprezentând rata forfetară aferentă proiectelor finanţate din fonduri europene pentru perioada de programare 2021-2027, conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 133/2021“.

    (3) În cadrul contului sintetic 50.38 „Disponibil al persoanelor juridice, altele decât instituţii publice, aferent proiectelor finanţate din fonduri europene pentru perioada de programare 2021-2027“ pot fi deschise şi alte conturi analitice decât cele prevăzute la alin. (2), prin ordin comun al ministrului investiţiilor şi proiectelor europene şi ministrului finanţelor, pentru gestionarea sumelor aferente fondurilor europene pentru perioada de programare 2021-2027, conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 133/2021.
    (4) Conturile de disponibilităţi care se deschid la unităţile Trezoreriei Statului în vederea aplicării mecanismului decontării cererilor de plată prevăzut la capitolul V sunt următoarele:
    a) conturi care se deschid pe numele beneficiarilor/liderilor de parteneriat/partenerilor în vederea încasării sumelor de la autorităţile de management:
    1. 50.93.01 „Disponibil al instituţiilor publice din administraţia publică centrală aferent mecanismului decontării cererilor de plată pentru perioada de programare 2021-2027, conform O.U.G. nr. 133/2021“;
    2. 50.93.02 „Disponibil al instituţiilor publice din administraţia publică locală aferent mecanismului decontării cererilor de plată pentru perioada de programare 2021-2027, conform O.U.G. nr. 133/2021“;
    3. 50.93.03 „Disponibil al persoanelor juridice, altele decât instituţii publice, aferent mecanismului decontării cererilor de plată pentru perioada de programare 2021-2027, conform O.U.G. nr. 133/2021“;

    b) contul care se deschide pe numele beneficiarilor/liderilor de parteneriat/partenerilor, alţii decât instituţii publice, în care se transferă sumele din contul prevăzut la lit. a) pct. 3 este contul 50.38.06 „Disponibil al persoanelor juridice, altele decât instituţii publice, din sume virate de unităţile Trezoreriei Statului potrivit mecanismului decontării cererilor de plată, pentru perioada de programare 2021-2027, conform O.U.G. nr. 133/2021“.

    (5) În cadrul contului sintetic 50.93 „Disponibil aferent mecanismului decontării cererilor de plată pentru perioada de programare 2021-2027, conform O.U.G. nr. 133/2021“ pot fi deschise şi alte conturi analitice decât cele prevăzute la alin. (4), prin ordin comun al ministrului investiţiilor şi proiectelor europene şi ministrului finanţelor, pentru gestionarea sumelor aferente fondurilor europene pentru perioada de programare 2021-2027, conform O.U.G. nr. 133/2021.
    (6) Pentru conturile de venituri bugetare prevăzute la alin. (1), Trezoreria Statului eliberează extrase de cont beneficiarilor/liderilor de parteneriat/partenerilor, după caz, inclusiv ordonatorilor principali de credite prevăzuţi la art. 7 alin. (2)-(5) şi (15) din ordonanţa de urgenţă, pe ale căror coduri de identificare fiscală sunt deschise conturile respective. În cazul conturilor de venituri ale bugetului local, Trezoreria Statului eliberează extrase de cont unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale pe ale căror coduri de identificare fiscală sunt deschise conturile respective, atât pentru sumele cuvenite unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale, cât şi pentru sumele cuvenite instituţiilor publice finanţate integral din bugetele acestora.
    (7) Pentru conturile de disponibilităţi prevăzute la alin. (2)-(4), Trezoreria Statului eliberează extrase de cont beneficiarilor/ liderilor de parteneriat/partenerilor, după caz.
    (8) Sumele aferente fondurilor europene, virate eronat de către autorităţile de management în conturile de venituri ale bugetului de stat, se restituie de către unităţile Trezoreriei Statului din conturile de venituri ale bugetului de stat în care au fost încasate în conturile din care au fost dispuse plăţile, la cererea scrisă a autorităţilor de management care au efectuat virarea eronată, întocmită potrivit modelului din Formularul nr. 12 - Cerere de restituire a sumelor virate eronat în conturile de venituri ale bugetului de stat de către autorităţile de management, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 12. Răspunderea privind sumele ce se restituie din conturile de venituri ale bugetului de stat în care s-a efectuat plata eronată revine exclusiv autorităţilor de management care solicită restituirea.
    (9) Sumele care pot fi restituite cu respectarea prevederilor alin. (8) sunt următoarele:
    a) sume virate la subdiviziunile corespunzătoare de venituri ale bugetului de stat, codificate eronat cu codul de identificare fiscală al altor beneficiari decât cei cărora li se cuvin sumele sau cu codul de identificare fiscală atribuit Trezoreriei Statului 8609468;
    b) sumele virate eronat la alte subdiviziuni de venituri ale bugetului de stat, altele decât cele prevăzute la lit. a), codificate cu codul de identificare fiscală atribuit Trezoreriei Statului 8609468.


    CAP. XI
    Fluxurile financiare aplicabile implementării proiectelor în cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei (CEF)
    ART. 52
    (1) În aplicarea art. 7 alin. (8) din ordonanţa de urgenţă, în bugetul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene pentru finanţarea proiectelor în cadrul Mecanismului pentru Interconectarea Europei, ai căror beneficiari sunt operatori economici cu capital de stat, se cuprind:
    a) sumele necesare cofinanţării publice naţionale, corespunzătoare valorii totale a costurilor eligibile la nivel de proiect, stabilită conform acordurilor/deciziilor de finanţare;
    b) sumele necesare plăţii taxei pe valoare adăugată neeligibilă;
    c) sumele necesare pentru finanţarea cheltuielilor considerate neeligibile de către Comisia Europeană, altele decât cele prevăzute la lit. b), stabilite conform acordurilor/deciziilor de finanţare;
    d) contravaloarea sumelor aferente contribuţiei Uniunii Europene, care, în conformitate cu prevederile acordurilor/ deciziilor de finanţare, se rambursează după finalizarea proiectului;
    e) sumele neeligibile, altele decât cele prevăzute la lit. c), apărute în procesul de implementare şi determinate de evenimente imprevizibile la data semnării acordurilor/deciziilor de finanţare, necesare pentru finalizarea proiectelor, cu avizul ministerului investiţiilor şi proiectelor europene şi în limita prevederilor bugetare aprobate cu această destinaţie;
    f) sumele aferente cheltuielilor generate de schimburile valutare efectuate în timpul implementării proiectelor.

    (2) În aplicarea art. 7 alin. (8) din ordonanţa de urgenţă, în bugetul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene pentru finanţarea proiectelor în cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei, pentru beneficiarii prevăzuţi la art. 7 alin. (6),art. 8 alin. (1) şi (2) din ordonanţa de urgenţă se cuprind la o poziţie de cheltuieli distinct:
    a) sumele necesare cofinanţării publice naţionale, corespunzătoare valorii totale a costurilor eligibile la nivel de proiect, stabilită conform acordurilor/deciziilor de finanţare;
    b) sumele necesare plăţii taxei pe valoare adăugată neeligibile;
    c) sumele necesare pentru finanţarea cheltuielilor considerate neeligibile de către Comisia Europeană, altele decât cele prevăzute la lit. b), stabilite conform acordurilor/deciziilor de finanţare;
    d) contravaloarea sumelor aferente contribuţiei Uniunii Europene, care, în conformitate cu prevederile acordurilor/deciziilor de finanţare, se rambursează după finalizarea proiectului;
    e) sumele neeligibile, altele decât cele prevăzute la lit. c), apărute în procesul de implementare şi determinate de evenimente imprevizibile la data semnării acordurilor/deciziilor de finanţare, necesare pentru finalizarea proiectelor, cu avizul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi în limita prevederilor bugetare aprobate cu această destinaţie;
    f) sumele aferente cheltuielilor generate de schimburile valutare efectuate în timpul implementării proiectelor.

    (3) În aplicarea art. 7 alin. (10) din ordonanţa de urgenţă, în bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii pentru finanţarea proiectelor în cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei, ai căror beneficiari sunt operatori economici cu capital de stat, se cuprind:
    a) sumele necesare cofinanţării publice naţionale, corespunzătoare valorii totale a costurilor eligibile la nivel de proiect, stabilită conform acordurilor/deciziilor de finanţare;
    b) sumele necesare plăţii taxei pe valoare adăugată neeligibile;
    c) sumele necesare pentru finanţarea cheltuielilor considerate neeligibile de către Comisia Europeană, altele decât cele prevăzute la lit. b), stabilite conform acordurilor/deciziilor de finanţare;
    d) sumele aferente contribuţiei Uniunii Europene, altele decât cele transferate de către Comisia Europeană, necesare pentru implementarea proiectului;
    e) sumele neeligibile, altele decât cele prevăzute la lit. c), necesare pentru finalizarea proiectului;
    f) sumele aferente cheltuielilor generate de schimburile valutare efectuate în timpul implementării proiectelor.

    (4) În aplicarea art. 7 alin. (10) din ordonanţa de urgenţă, în bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii pentru finanţarea proiectelor în cadrul Mecanismului pentru Interconectarea Europei, pentru beneficiarii prevăzuţi la art. 7 alin. (6), art. 8 alin. (1) şi (2) din ordonanţa de urgenţă, precum şi pentru beneficiarii instituţii publice autonome se cuprind, la o poziţie de cheltuieli distinct:
    a) sumele necesare cofinanţării publice naţionale, corespunzătoare valorii totale a costurilor eligibile la nivel de proiect, stabilită conform acordurilor/deciziilor de finanţare;
    b) sumele necesare plăţii taxei pe valoare adăugată neeligibile;
    c) sumele necesare pentru finanţarea cheltuielilor considerate neeligibile de către Comisia Europeană, altele decât cele prevăzute la lit. b), stabilite conform acordurilor/deciziilor de finanţare;
    d) contravaloarea sumelor aferente contribuţiei Uniunii Europene, care, în conformitate cu prevederile acordurilor/deciziilor de finanţare, se rambursează după finalizarea proiectului;
    e) sumele neeligibile, altele decât cele prevăzute la lit. c), necesare pentru finalizarea proiectului;
    f) sumele aferente cheltuielilor generate de schimburile valutare efectuate în timpul implementării proiectelor.

    (5) În vederea cuprinderii în buget a sumelor prevăzute la alin. (1) şi (2), beneficiarii proiectelor finanţate în cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei au obligaţia să transmită Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene Formularul nr. 13 - Fişă proiect CEF, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 13, finanţat în cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei.
    (6) În vederea cuprinderii în buget a sumelor prevăzute la alin. (3) şi (4), beneficiarii proiectelor finanţate în cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei au obligaţia să transmită Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Formularul nr. 14 - Fişă proiect CEF - transporturi, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 14, finanţat în cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei.
    (7) În scopul asigurării informaţiilor necesare completării Formularului nr. 13 - Fişă proiect CEF şi Formularului nr. 14 - Fişă proiect CEF - transporturi, beneficiarii, în calitate de autoritate contractantă, solicită la încheierea contractelor de lucrări/prestări servicii un calendar de implementare care să cuprindă inclusiv valoarea facturilor estimat a fi emise lunar/trimestrial de către contractori.
    (8) Beneficiarii proiectelor finanţate în cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei completează datele privind cofinanţarea publică naţională din Formularul nr. 13 - Fişă proiect CEF si Formularul nr. 14 - Fişă proiect CEF - transporturi , având în vedere cota acesteia în totalul cheltuielilor eligibile, aplicată corespunzător valorilor estimate prevăzute la alin. (1)-(4).
    (9) În cursul anului bugetar Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii pot solicita actualizarea datelor din Formularul nr. 13 - Fişă proiect CEF şi Formularul nr. 14 - Fişă proiect CEF - transporturi, corespunzător stadiului de implementare a proiectului.
    (10) Sumele pentru pregătirea participării la apelurile de proiecte în cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei, cu excepţia cazului în care pentru această activitate a fost emisă o decizie de finanţare a unei asistenţe tehnice în cadrul mecanismului, se suportă din bugetul propriu al beneficiarilor.

    ART. 53
    (1) În scopul primirii de la Comisia Europeană a sumelor aferente prefinanţării/rambursării cheltuielilor eligibile, beneficiarii deschid conturi în valută, conform acordului/deciziei de finanţare.
    (2) Sumele prevăzute la art. 52 alin. (1) lit. a)-c) şi lit. e) se transferă cu ordin de plată de către Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene în conturile prevăzute la art. 57 alin. (1) lit. a).
    (3) Sumele prevăzute la art. 52 alin. (2) lit. a)-c) şi lit. e) se transferă cu ordin de plată de către Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene în conturile de venituri bugetare corespunzătoare, prevăzute la art. 51 alin. (1).
    (4) Sumele prevăzute la art. 52 alin. (3) lit. a)-c) şi lit. e) se transferă cu ordin de plată de către Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii în conturile prevăzute la art. 57 alin. (1) lit. a).
    (5) Sumele prevăzute la art. 52 alin. (4) lit. a)-c) şi lit. e) se transferă cu ordin de plată de către Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii în conturile de venituri bugetare corespunzătoare, prevăzute la art. 51 alin. (1).
    (6) La cererea beneficiarului, sumele prevăzute la art. 52 alin. (1) lit. a)-c) şi lit. e) şi alin. (2) lit. a)-c) şi lit. e) se transferă de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene cu titlu de prefinanţare, prima tranşă fiind egală cu valoarea prevăzută în Formularul nr. 13 - Fişă proiect CEF-MIPE, corespunzător primului trimestru de implementare a proiectului.
    (7) La cererea beneficiarului, sumele prevăzute la art. 52 alin. (3) lit. a)-c) şi lit. e) şi alin. (4) lit. a)-c) şi lit. e) se transferă de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii cu titlu de prefinanţare, prima tranşă fiind egală cu valoarea prevăzută în Formularul nr. 14 - Fişă proiect CEF - transporturi, corespunzător primului trimestru de implementare a proiectului.
    (8) Următoarele tranşe de prefinanţare se transferă la solicitarea beneficiarului, cu condiţia ca acesta să facă dovada utilizării a cel puţin 70% din prefinanţarea acordată anterior.
    (9) Ultima tranşă de prefinanţare se transferă în limita cotei de cofinanţare publică naţională stabilite prin decizia de finanţare.
    (10) Sumele prevăzute la art. 52 alin. (1) lit. d) se transferă de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene în contul prevăzut la art. 57 alin. (1) lit. b) în baza solicitării beneficiarului, însoţită de facturi pentru livrarea bunurilor/prestarea serviciilor/execuţia lucrărilor recepţionate, facturi de avans acordat contractorilor în conformitate cu clauzele prevăzute în contractele aferente proiectelor implementate.
    (11) Sumele prevăzute la art. 52 alin. (2) lit. d) se transferă de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene în conturile prevăzute la art. 57 alin. (2) în baza solicitării beneficiarului, însoţită de facturi pentru livrarea bunurilor/prestarea serviciilor/execuţia lucrărilor recepţionate, facturi de avans acordat contractorilor în conformitate cu clauzele prevăzute în contractele aferente proiectelor implementate.
    (12) Sumele prevăzute la art. 52 alin. (3) lit. d) se transferă de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii în contul prevăzut la art. 57 alin. (1) lit. b) în baza solicitării beneficiarului, însoţită de facturi pentru livrarea bunurilor/prestarea serviciilor/execuţia lucrărilor recepţionate, facturi de avans acordat contractorilor în conformitate cu clauzele prevăzute în contractele aferente proiectelor implementate.
    (13) Sumele prevăzute la art. 52 alin. (4) lit. d) se transferă de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii în conturile prevăzute la art. 57 alin. (2) în baza solicitării beneficiarului, însoţită de facturi pentru livrarea bunurilor/prestarea serviciilor/execuţia lucrărilor recepţionate, facturi de avans acordat contractorilor în conformitate cu clauzele prevăzute în contractele aferente proiectelor implementate.
    (14) În termen de 3 zile lucrătoare de la primirea plăţii intermediare/finale rambursate de către Comisia Europeană, beneficiarii prevăzuţi la art. 52 alin. (1) sunt obligaţi:
    a) să transfere, în contul de venituri ale bugetului de stat corespunzător, deschis pe codul de identificare fiscală al Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, cuantumul sumei primite de la Comisia Europeană;
    b) să transfere orice disponibil primit din sursele prevăzute la art. 52 alin. (1) rămas neutilizat, astfel:
    1. sumele primite de la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene în cursul anilor precedenţi în contul 23.A „Cheltuieli ale bugetului de stat“, cu detaliere în structura clasificaţiei funcţionale şi respectiv economice (alineat 85.01.05);
    2. sumele primite de la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene în cursul anului curent în conturile de cheltuieli ale Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene din care beneficiarul a încasat sumele respective;

    c) să notifice Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene cu privire la operaţiunile prevăzute la lit. a) şi b).

    (15) În termen de 3 zile lucrătoare de la primirea plăţii finale din partea Comisiei Europene, beneficiarii prevăzuţi la art. 52 alin. (2) sunt obligaţi:
    a) să transfere, în contul de venituri ale bugetului de stat corespunzător, deschis pe codul de identificare fiscală al Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, cuantumul sumei primite de la Comisia Europeană;
    b) să transfere orice disponibil primit din sursele prevăzute la art. 52 alin. (2) rămas neutilizat, astfel:
    1. sumele primite de la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene în cursul anilor precedenţi în contul 23.A „Cheltuieli ale bugetului de stat“, cu detaliere în structura clasificaţiei funcţionale şi respectiv economice (alineat 85.01.05);
    2. sumele primite de la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene în cursul anului curent în conturile de cheltuieli ale Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene din care beneficiarul a încasat sumele respective;

    c) să notifice Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene cu privire la operaţiunile prevăzute la lit. a) şi b).

    (16) În termen de 3 zile lucrătoare de la primirea plăţii finale din partea Comisiei Europene, beneficiarii prevăzuţi la art. 52 alin. (3) sunt obligaţi:
    a) să transfere în contul de venituri ale bugetului de stat corespunzător, deschis pe codul de identificare fiscală al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, cuantumul sumei primite de la Comisia Europeană;
    b) să transfere orice disponibil primit din sursele prevăzute la art. 52 alin. (3) rămas neutilizat, astfel:
    1. sumele primite de la Ministerul Transporturilor si Infrastructurii în cursul anilor precedenţi în contul 23.A „Cheltuieli ale bugetului de stat“, cu detaliere în structura clasificaţiei funcţionale şi respectiv economice (alineat 85.01.05);
    2. sumele primite de la Ministerul Transporturilor si Infrastructurii în cursul anului curent în conturile de cheltuieli ale Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii din care beneficiarul a încasat sumele respective;

    c) să notifice Ministerul Transporturilor si Infrastructurii cu privire la operaţiunile prevăzute la lit. a) şi b).

    (17) În termen de 3 zile lucrătoare de la primirea plăţii finale din partea Comisiei Europene, beneficiarii prevăzuţi la art. 52 alin. (4) sunt obligaţi:
    a) să transfere în contul de venituri ale bugetului de stat corespunzător, deschis pe codul de identificare fiscală al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, cuantumul sumei primite de la Comisia Europeană;
    b) să transfere orice disponibil primit din sursele prevăzute la art. 52 alin. (4) rămas neutilizat, astfel:
    1. sumele primite de la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii în cursul anilor precedenţi în contul 23.A „Cheltuieli ale bugetului de stat“, cu detaliere în structura clasificaţiei funcţionale şi respectiv economice (alineat 85.01.05);
    2. sumele primite de la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii în cursul anului curent în conturile de cheltuieli ale Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii din care beneficiarul a încasat sumele respective;

    c) să notifice Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii cu privire la operaţiunile prevăzute la lit. a) şi b).

    (18) În cazul nefinalizării proiectelor, beneficiarii sunt obligaţi să transfere în conturile corespunzătoare prevăzute la alin. (14)-(16) şi alin. (17) lit. b) cuantumul sumelor acordate conform prevederilor art. 52 alin. (1) şi (4).

    ART. 54
    Sumele aferente finanţării proiectelor în cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei se reflectă corespunzător în bugetul de venituri şi cheltuieli al beneficiarilor prevăzuţi la art. 52 alin. (1)-(4).

    ART. 55
    Sumele primite de către beneficiarii prevăzuţi la art. 52 alin. (1)-(4) conform art. 53 alin. (6) şi (7), reprezentând prefinanţare rămasă neutilizată la sfârşitul anului, se reportează în anul următor şi se utilizează cu aceeaşi destinaţie.

    ART. 56
    (1) Corespunzător fiecărei cereri intermediare/ finale de plată, transmisă la Comisia Europeană conform prevederilor acordului de finanţare, pentru justificarea cheltuielilor efectuate, beneficiarii transmit Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene o declaraţie financiară privind aceste cheltuieli, precum şi cheltuielile neeligibile, altele decât TVA, conform Formularului nr. 15 - Fişă justificare cheltuieli detaliate proiect finanţat în cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei (CEF), din anexa nr. 15, însoţită de documentele justificative, cel târziu în ziua următoare celei de transmitere a cererii către Comisia Europeană.
    (2) Solicitarea beneficiarului prevăzută la art. 53 alin. (10) trebuie însoţită de Formularul nr. 15 - Fişă justificare cheltuieli detaliate proiect finanţat în cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei (CEF) completat corespunzător, prevăzut în anexa nr. 15.
    (3) Corespunzător fiecărei cereri intermediare/finale de plată, transmisă la Comisia Europeană, conform prevederilor acordului de finanţare, pentru justificarea cheltuielilor efectuate, beneficiarii transmit Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii o declaraţie financiară privind aceste cheltuieli, precum şi cheltuielile neeligibile, altele decât TVA, conform Formularului nr. 16 - Fişă justificare - transporturi cheltuieli detaliate proiect finanţat în cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei (CEF), al cărui model este prevăzut în anexa nr. 16, însoţită de documentele justificative, cel târziu în ziua următoare în termen de 15 zile lucrătoare după cea de transmitere a cererii către Comisia Europeană.

    ART. 57
    (1) Conturile deschise pe numele operatorilor economici în calitate de beneficiari la Trezoreria Statului în care se virează de către Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene sau de către Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii sumele prevăzute la art. 52 alin. (1) sau art. 52 alin. (3) sunt următoarele:
    a) 50.38.07 „Disponibil al operatorilor economici aferent proiectelor finanţate în cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei - prefinanţare“ - pentru sumele prevăzute la art. 52 alin. (1) lit. a)-c) şi lit. e) şi alin. (3) lit. a)-c) şi lit. e);
    b) 50.38.08 „Disponibil al operatorilor economici aferent proiectelor finanţate în cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei - rambursarea finală“ - pentru sumele prevăzute la art. 52 alin. (1) lit. d) şi alin. (3) lit. d).

    (2) Pe numele beneficiarilor prevăzuţi la art. 7 alin. (6), art. 8 alin. (1) şi (2) din ordonanţa de urgenţă, precum şi pe numele beneficiarilor instituţii publice autonome la unităţile Trezoreriei Statului se deschid conturi de venituri şi cheltuieli bugetare în structura Clasificaţiei indicatorilor privind finanţele publice, aprobată prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.954/2005, cu modificările şi completările ulterioare.
    (3) Pe numele beneficiarilor prevăzuţi la art. 7 alin. (13) din ordonanţa de urgenţă se deschid conturi de venituri ale bugetului fondurilor externe nerambursabile în structura Clasificaţiei indicatorilor privind finanţele publice, aprobată prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.954/2005, cu modificările şi completările ulterioare, pentru încasarea sumelor primite în avans de la Comisia Europeană, după efectuarea schimbului valutar.
    (4) Beneficiarii prevăzuţi la art. 7 alin. (12) din ordonanţa de urgenţă au obligaţia ca, în termen de 3 zile lucrătoare de la primirea sumelor rambursate de către Comisia Europeană, să vireze, în lei, sumele reprezentând contravaloarea fondurilor externe nerambursabile cheltuite iniţial din bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat sau bugetele fondurilor speciale în conturile de venituri ale bugetelor din care au finanţate proiectele respective deschise în structura Clasificaţiei indicatorilor privind finanţele publice, aprobată prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.954/2005, cu modificările şi completările ulterioare.
    (5) Plăţile dispuse din conturile de disponibil prevăzute la alin. (1) se efectuează pe răspunderea titularilor acestor conturi.

    CAP. XII
    Dispoziţii finale
    ART. 58
    (1) Actele normative de nivel terţiar, subsecvente prezentei hotărâri, prevăzute la art. 9 alin. (2), art. 49 alin. (14), art. 51 alin. (3) şi alin. (5) şi art. 53 alin. (3) şi (5) se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
    (2) Anexele nr. 1-17*) fac parte integrantă din prezentele norme metodologice.
    *) Anexele nr. 1-16 sunt reproduse în facsimil.


    ANEXA 1

    la normele metodologice
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)

    ANEXA 2

    la normele metodologice
 (a se vedea imaginea asociată)

    ANEXA 3

    la normele metodologice
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)

    ANEXA 4

    la normele metodologice
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)

    ANEXA 5

    la normele metodologice
 (a se vedea imaginea asociată)

    ANEXA 6

    la normele metodologice
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)

    ANEXA 7

    la normele metodologice
 (a se vedea imaginea asociată)

    ANEXA 8

    la normele metodologice
 (a se vedea imaginea asociată)

    ANEXA 9

    la normele metodologice
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)

    ANEXA 10

    la normele metodologice
 (a se vedea imaginea asociată)

    ANEXA 11

    la normele metodologice
 (a se vedea imaginea asociată)

    ANEXA 12

    la normele metodologice
 (a se vedea imaginea asociată)

    ANEXA 13

    la normele metodologice
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)

    ANEXA 14

    la normele metodologice
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)

    ANEXA 15

    la normele metodologice
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)

    ANEXA 16

    la normele metodologice
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)

    ANEXA 17

    la normele metodologice
    REFERAT DE RESTITUIRE
    a sumelor rambursate în baza art. 48 alin. (2)
    nr. ........... din data de .................
    Către .....................................^1)
    Prin prezenta, .....................^2), cu sediul în localitatea ..............., str. ......................... nr. .........., judeţul/sectorul ................, având CIF .................., în temeiul prevederilor art. 38 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 133/2021 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2021-2027 alocate României din Fondul european de dezvoltare regională, Fondul de coeziune, Fondul social european Plus, Fondul pentru o tranziţie justă şi al ...........................^3) solicităm restituirea sumei de .................^4), rambursată în contul de venituri bugetare nr. ..................., codificat cu CIF ................, cod IBAN ..........................., reprezentând ..............., achitată cu Ordinul de plată nr. ............. din data de ................... .
    Restituirea va fi efectuată în contul nr. ...........^5), CIF ..............., cod IBAN ......................, deschis la Trezoreria .............. .
    Conducătorul autorităţii cu competenţe
    în gestionarea fondurilor structurale,
    .........................................................
            (numele, prenumele şi semnătura)
    L.S.
    ^1) Denumirea unităţii teritoriale a Trezoreriei Statului la care sunt deschise conturile de venituri bugetare în care au fost virate sumele rambursate.
    ^2) Denumirea autorităţii cu competenţe în gestionarea fondurilor europene.
    ^3) Decizia de reziliere a contractului de finanţare.
    ^4) Cuantumul sumei pentru care se solicită restituirea, în cifre şi în litere.
    ^5) Contul în care vor fi recuperate sumele pentru reîntregirea fondurilor europene, conform reglementărilor în vigoare pentru fiecare program.
    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016