Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   METODOLOGIE din 2 august 2011  privind stabilirea remuneraţiilor cuvenite titularilor drepturilor conexe pentru comunicarea publică a fonogramelor de comerţ prin intermediul serviciilor online sau mobile    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 METODOLOGIE din 2 august 2011 privind stabilirea remuneraţiilor cuvenite titularilor drepturilor conexe pentru comunicarea publică a fonogramelor de comerţ prin intermediul serviciilor online sau mobile

EMITENT: Oficiul Român pentru Drepturile de Autor
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 691 din 29 septembrie 2011
──────────
    Conţinută de HOTĂRÂREA ARBITRALĂ din 2 august 2011, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 691 din 29 septembrie 2011.
──────────
    CAP. I
    Dispoziţii generale
    ART. 1
    (1) Comunicarea publică a fonogramelor de comerţ prin intermediul serviciilor online sau mobile se poate face după obţinerea licenţelor prevăzute la art. 130 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) Licenţele se acordă de către organismele de gestiune colectivă (OGC) desemnate de ORDA în baza art. 123^1 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiştilor Interpreţi - CREDIDAM şi Uniunea Producătorilor de Fonograme din România - UPFR.

    ART. 2
    (1) Licenţele acordate de organismele de gestiune colectivă în conformitate cu prevederile Legii nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale prezentei metodologii conferă persoanelor autorizate dreptul neexclusiv de comunicare publică prin intermediul serviciilor online sau mobile a fonogramelor de comerţ.
    (2) Prin comunicare publică, în sensul prezentei metodologii, se înţelege efectuarea oricăreia dintre următoarele operaţiuni:
    a) comunicarea către public a fonogramelor de comerţ prin intermediul serviciilor online sau mobile, fără posibilitatea de descărcare, efectuată cu titlu gratuit (fără a genera venituri pentru utilizator);
    b) comunicarea către public a fonogramelor de comerţ prin intermediul serviciilor online sau mobile, fără posibilitatea de descărcare, efectuată cu titlu oneros (cu generarea de venituri pentru utilizator).

    (3) Este utilizator, în sensul prezentei metodologii, orice persoană fizică sau juridică ce comunică publicului fonograme de comerţ prin intermediul serviciilor online sau mobile, fiind responsabilă de conţinutul paginii de internet.
    (4) Utilizator autorizat este acea persoană care a îndeplinit procedura prevăzută la art. 3.

    CAP. II
    Autorizare
    ART. 3
    (1) În vederea obţinerii licenţelor, solicitantul trebuie să ceară organismelor de gestiune colectivă eliberarea acestora cu cel puţin 10 zile înainte de efectuarea comunicării publice prin intermediul serviciilor online sau mobile a fonogramelor de comerţ.
    (2) Odată cu depunerea cererii de autorizare, solicitantul are obligaţia de a depune la organismele de gestiune colectivă următoarele documente, după caz: fotocopia actului de identitate sau fotocopia certificatului de înmatriculare şi/sau înregistrare fiscală, dovada rezervării domeniului internet şi indicarea reţelei mobile utilizate pentru comunicarea publică a fonogramelor de comerţ.
    (3) Cererea de autorizare şi documentele prevăzute la alin. (2) pot fi transmise în format pdf sau similar la adresele de e-mail autorizare@credidam.ro şi autorizare@upfr.ro
    (4) Organismele de gestiune colectivă vor pune la dispoziţia utilizatorilor, pe pagina proprie de internet ori la sediul lor, modelul cererii de autorizare, conform modelului prevăzut în anexa nr. 1 la prezenta metodologie.

    ART. 4
    (1) În termen de maximum 10 zile de la depunerea cererii de autorizare însoţite de toate documentele prevăzute la art. 3 alin. (2), organismul de gestiune colectivă este obligat să încheie cu solicitantul licenţa neexclusivă de utilizare prin intermediul serviciilor online sau mobile a fonogramelor de comerţ. Licenţa neexclusivă se poate încheia şi prin corespondenţă (e-mail, fax, poştă).
    (2) Depăşirea termenului prevăzut la alin. (1) prezumă buna-credinţă şi calitatea de utilizator în sensul definiţiei date la art. 2 alin. (4) a oricărui solicitant care a respectat întocmai procedura de autorizare prevăzută la art. 3 alin. (1)-(3) şi, cu toate acestea, nu a intrat în posesia licenţei neexclusive în formă scrisă, cu excepţia situaţiei când neîncheierea licenţei se datorează culpei exclusive a solicitantului.
    (3) Licenţele de utilizare prin intermediul serviciilor online sau mobile a fonogramelor de comerţ sunt limitate în timp conform prevederilor alin. (5), se încheie în formă scrisă între organismele de gestiune colectivă şi solicitantul utilizator şi îi conferă acestuia din urmă dreptul neexclusiv de comunicare publică prin intermediul serviciilor online sau mobile a fonogramelor de comerţ.
    (4) Modelul licenţei face parte integrantă din prezenta Metodologie şi este prevăzut în anexa nr. 2.
    (5) Licenţa neexclusivă este netransmisibilă şi se acordă pentru o perioadă de 3 ani, iar la solicitarea expresă a utilizatorului, pentru o perioadă mai scurtă.
    (6) La expirarea duratei sau în cazul modificărilor incidente ale cadrului legislativ se reia procedura de autorizare reglementată prin metodologia şi normele legale în vigoare la acea dată.

    CAP. III
    Remuneraţii
    ART. 5
    (1) Pentru comunicarea publică prin intermediul serviciilor online sau mobile a fonogramelor de comerţ, utilizatorii vor plăti fiecărui organism de gestiune colectivă a drepturilor conexe menţionat la art. 1 alin. (2) o remuneraţie stabilită după cum urmează:
    a) pentru comunicarea către public prevăzută la art. 2 alin. (2) lit. a) a fonogramelor de comerţ aflate în medii de stocare disponibile la adresa paginii de internet a utilizatorului (URL), constând în ascultarea acestora de către public, fără a genera venituri pentru utilizator:

┌───────────┬────┬──────┬─────────┬─────┐
│Nr. │1-20│21-200│201-1.000│peste│
│fonograme │ │ │ │1.000│
├───────────┼────┼──────┼─────────┼─────┤
│Remuneraţie│5 │7 lei │10 lei │20 │
│lunară/OGC │lei │ │ │lei │
└───────────┴────┴──────┴─────────┴─────┘

    – În situaţia utilizatorilor care oferă spre ascultare (streaming) peste 200 de opere muzicale, la fiecare tranşă de câte 300.000 de ascultări lunare se adaugă câte o remuneraţie echivalentă celei stabilite în tabelul de mai sus.
    – Pentru utilizarea ca muzică de fundal a fonogramelor de comerţ se datorează o remuneraţie lunară în cuantum de 4 lei/OGC, indiferent de numărul de accesări ale paginii de internet sau de caracterul comercial ori necomercial al acesteia, cu condiţia ca într-o lună să nu fie folosit ca muzică de fundal un număr mai mare de 3 fonograme de comerţ, în caz contrar urmând să se plătească remuneraţiile din tabelul de mai sus;


    b) pentru comunicarea către public prevăzută la art. 2 alin. (2) lit. b) a fonogramelor de comerţ aflate în medii de stocare disponibile la adresa paginii de Internet a utilizatorului (URL), constând în ascultarea acestora de către public, cu generarea de venituri pentru utilizator:

┌─────────┬────────────────────────────────────┐
│ │Nr. de ascultări lunar │
├─────────┼───────┬────────┬─────────┬─────────┤
│ │< │300.001-│600.001- │> │
│ │300.000│600.000 │1.000.000│1.000.001│
├─────────┼───────┼────────┼─────────┼─────────┤
│Nr. de │ │ │ │ │
│fonograme│ │ │ │ │
│utilizate│ │ │ │ │
│lunar │ │ │ │ │
├─────────┼───────┼────────┼─────────┼─────────┤
│1-500 │50 lei/│100 lei/│150 lei/ │200 lei/ │
│ │OGC │OGC │OGC │OGC │
├─────────┼───────┼────────┼─────────┼─────────┤
│501-1.000│75 lei/│150 lei/│225 lei/ │300 lei/ │
│ │OGC │OGC │OGC │OGC │
├─────────┼───────┼────────┼─────────┼─────────┤
│peste │100 lei│200 lei/│300 lei/ │400 lei/ │
│1.000 │/OGC │OGC │OGC │OGC │
└─────────┴───────┴────────┴─────────┴─────────┘



    ART. 6
    (1) Plata remuneraţiilor se efectuează până la data de 25 a lunii următoare celei pentru care sunt datorate, în contul fiecăruia dintre organismele de gestiune colectivă a drepturilor conexe menţionate la art. 1 alin. (2).
    (2) În caz de întârziere la plata remuneraţiilor, utilizatorii datorează penalităţi de 0,15% pentru fiecare zi de întârziere.

    ART. 7
    Remuneraţiile stabilite prin prezenta metodologie pot fi modificate anual, în conformitate cu dispoziţiile art. 131^4 din Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare.

    CAP. IV
    Furnizarea informaţiilor
    ART. 8
    Utilizatorii fonogramelor de comerţ sunt obligaţi ca până la data de 20 a fiecărei luni pentru luna precedentă să comunice fiecărui organism de gestiune colectivă un raport cuprinzând:
    a) numărul total al fonogramelor de comerţ postate pe site sau comunicate public prin servicii de telefonie mobilă într-o lună calendaristică, titlul, interpretul şi numărul de ascultări/ fonogramă, precum şi tipul de utilizare;
    b) numărul total de comunicări publice (ascultări)/lună.


    CAP. V
    Dispoziţii finale
    ART. 9
    Prezenta metodologie intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, în conformitate cu art. 131^2 alin. (8) şi (9) din Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare, coroborat cu art. 11 din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

    Cu apel în termen de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.
    Pronunţată astăzi, 2 august 2011, la sediul Oficiului Român pentru Drepturile de Autor din municipiul Bucureşti, Calea Victoriei nr. 118.


                    Completul de arbitraj
                    Mihai Alexandru Tănăsescu - preşedinte
                    Tatiana Manolache Onofrei
                    Alice Mihaela David
                    Cătălin Ion Ciubotă
                    Edmond Gabriel Olteanu


    Corpul de arbitri de pe lângă Oficiul Român pentru Drepturile de Autor
    Dosarul de arbitraj nr. 2/2010
    ÎNCHEIERE
    Şedinţa în camera de consiliu din data de 22 septembrie 2011
    Completul de arbitraj este constituit din:
    Mihai Alexandru Tănăsescu - preşedinte
    Tatiana Manolache Onofrei
    Alice Mihaela David
    Cătălin Ion Ciubotă
    Edmond Gabriel Olteanu
    Din oficiu, completul de arbitraj a formulat o cerere de îndreptare a erorii materiale din dispozitivul Hotărârii arbitrale din 2 august 2011, având ca obiect Metodologia privind stabilirea remuneraţiilor cuvenite titularilor drepturilor conexe pentru comunicarea publică a fonogramelor de comerţ prin intermediul serviciilor online sau mobile.
    Totodată, completul de arbitraj a luat în discuţie şi cererea de îndreptare a unor erori materiale formulată de Uniunea Producătorilor de Fonograme din România, cerere înregistrată la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor cu nr. 11.243 din 5 septembrie 2011.
    Cererile au fost soluţionate în camera de consiliu fără citarea părţilor.
    COMPLETUL
    constată că au fost strecurate erori materiale la art. 3 alin. (4) şi art. 4 alin. (4) din dispozitivul Hotărârii arbitrale din 2 august 2011, care trebuie îndreptate în sensul eliminării expresiei "conform modelului prevăzut în anexa nr. 1 la prezenta metodologie" de la art. 3 alin. (4) din Metodologia privind stabilirea remuneraţiilor cuvenite titularilor drepturilor conexe pentru comunicarea publică a fonogramelor de comerţ prin intermediul serviciilor online sau mobile (metodologie), precum şi al eliminării în totalitate a alin. (4) al art. 4 din metodologie şi astfel alin. (5) al art. 4 va deveni alin. (4), iar alin. (6) al art. 4 va deveni alin. (5).
    Analizând actele şi lucrările dosarului, precum şi metodologia conformă cu originalul, depusă de Uniunea Producătorilor de Fonograme din România la solicitarea completului de arbitraj,
    Completul de arbitraj constată că cererile sunt întemeiate şi astfel, în conformitate cu art. 281 din Codul de procedură civilă, va îndrepta erorile materiale strecurate în dispozitivul hotărârii, în sensul arătat.
    PENTRU ACESTE MOTIVE
    COMPLETUL DE ARBITRAJ
    HOTĂRĂŞTE:
    Admite cererea de îndreptare a erorii materiale formulată din oficiu de către completul de arbitraj.
    Dispune îndreptarea erorii materiale din Hotărârea arbitrală din 2 august 2011, în sensul că alin. (4) al art. 3 din metodologie va avea următorul conţinut: "Organismele de gestiune colectivă vor pune la dispoziţia utilizatorilor, pe pagina proprie de internet ori la sediul lor, modelul cererii de autorizare."
    Alin. (4) al art. 4 din metodologie va fi eliminat în totalitate şi astfel alin. (5) al art. 4 va deveni alin. (4), iar alin. (6) al art. 4 va deveni alin. (5).
    Admite în parte cererea de îndreptare a unor erori materiale formulată de Uniunea Producătorilor de Fonograme din România.
    Dispune îndreptarea erorii materiale din Hotărârea arbitrală din 2 august 2011, în sensul că alin. (2) lit. a) din art. 2 din metodologie va avea următorul conţinut: "comunicarea către public a fonogramelor de comerţ prin intermediul serviciilor online sau mobile, fără posibilitatea de descărcare, efectuată cu titlu gratuit (fără a genera venituri pentru utilizator de genul: abonamente, publicitate, sponsorizări, tarife de acces etc.)".
    Alin. (2) lit. b) din art. 2 din metodologie va avea următorul conţinut "comunicarea către public a fonogramelor de comerţ prin intermediul serviciilor online sau mobile, fără posibilitatea de descărcare, efectuată cu titlu oneros (cu generarea de venituri pentru utilizator de genul: abonamente, publicitate, sponsorizări, tarife de acces etc.)".
    Alin. (2) al art. 5 din metodologie va avea următorul conţinut: "Remuneraţiile prevăzute la alin. (1) sunt datorate pentru fiecare site în parte."
    Respinge cererea Uniunii Producătorilor de Fonograme din România referitoare la îndreptarea erorii materiale strecurate la art. 1 din metodologie, în sensul înlocuirii lit. b) cu lit. a) a alin. (1) al art. 130 din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificările şi completările ulterioare, deoarece nu este vorba de o eroare materială existentă în hotărârea arbitrală.
    Completul de arbitraj
    Mihai Alexandru Tănăsescu - preşedinte
    Tatiana Manolache Onofrei
    Alice Mihaela David
    Cătălin Ion Ciubotă
    Edmond Gabriel Olteanu

    -----------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016