Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGEA nr. 33 din 18 mai 1996  privind repunerea în unele drepturi economice a locuitorilor Munţilor Apuseni    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 LEGEA nr. 33 din 18 mai 1996 privind repunerea în unele drepturi economice a locuitorilor Munţilor Apuseni

EMITENT: Parlamentul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 134 din 20 februarie 2019
    *) Republicată în temeiul art. III din Legea nr. 33/2019 pentru modificarea Legii nr. 33/1996 privind repunerea în unele drepturi economice a locuitorilor Munţilor Apuseni, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 54 din 21 ianuarie 2019, dându-se textelor o nouă numerotare.
    Legea nr. 33/1996 a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 105 din 23 mai 1996, şi ulterior a mai fost modificată şi completată prin:
    - Legea nr. 144/1997 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 33/1996 privind repunerea în unele drepturi economice a locuitorilor Munţilor Apuseni, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 172 din 28 iulie 1997;
    – Legea nr. 229/2002 pentru modificarea art. 12 din Legea nr. 33/1996 privind repunerea în unele drepturi economice a locuitorilor Munţilor Apuseni, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 290 din 29 aprilie 2002;
    – Legea nr. 187/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 757 din 12 noiembrie 2012, rectificată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 117 din 1 martie 2013, cu modificările ulterioare.


    ART. 1
    Locuitorii Munţilor Apuseni se repun în unele drepturi economice pe care le-au avut în perioada interbelică şi care au fost anulate în perioada regimului totalitar, asigurându-se astfel continuarea practicării unor meşteşuguri tradiţionale şi schimbul de produse din lemn cu produse necesare asigurării traiului.

    ART. 2
    (1) Prin derogare de la prevederile art. 59 din Legea nr. 46/2008 - Codul silvic, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pentru prelucrarea şi valorificarea prin comerţ ambulant, locuitorilor Munţilor Apuseni din judeţele Alba, Arad, Bihor, Cluj şi Hunedoara, care îşi asigură mijloacele de subzistenţă din practicarea meseriei de prelucrare a lemnului în scândură, şindrilă, grinzi fasonate, bârne, butoaie, ciubere, doniţe, araci de vie, furci de lemn, cozi de unelte, oişti de căruţă şi alte asemenea produse, li se acordă anual, pe bază de cerere de către consiliile locale, ocoalele silvice de regim şi ocoalele silvice de stat din structura Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva, câte 10 mc/an de lemn de lucru fasonat, dar nu mai mult de 15 mc/an/familie, contra cost şi în limita posibilităţilor anuale stabilite prin amenajamentele silvice.
    (2) Prin familie, în sensul prezentei legi, se înţelege soţ, soţie şi copiii lor necăsătoriţi cu care gospodăresc în comun.
    (3) Comercializarea lemnului brut obţinut în condiţiile prevăzute la alin. (1) este interzisă.

    ART. 3
    (1) Practicarea meseriei de prelucrare a lemnului se va realiza conform prevederilor prezentei legi.
    (2) Forma şi conţinutul carnetului de moţ, precum şi lista localităţilor de domiciliu pentru beneficiarii prezentei legi din judeţele Alba, Arad, Bihor, Cluj şi Hunedoara sunt prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta lege.

    ART. 4
    (1) Acordarea materialului lemnos prevăzut la art. 2 se face la cerere, iar aceasta se depune la primăria comunei/oraşului în a cărei rază teritorială domiciliază solicitantul.
    (2) Primăria verifică dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la art. 2, după care avizează cererea.
    (3) Cererile avizate de primarul localităţii se supun aprobării prin hotărâre a consiliului local.
    (4) Cererile aprobate de consiliul local vor fi înaintate către ocoalele silvice private şi de stat, care vor aloca cu prioritate volumul de masă lemnoasă care poate fi recoltat anual din fiecare unitate de producţie silvică, potrivit prevederilor din prezenta lege.

    ART. 5
    (1) Titularii carnetului de moţ pot valorifica produsele prelucrate din lemn la târguri, pieţe ale administraţiei publice şi pieţe private, oboare, precum şi în orice localitate din ţară, fiind scutiţi de orice taxă.
    (2) Când produsele sunt transportate pe calea ferată, titularii legitimaţiei beneficiază pentru acestea de o reducere de 50% din tariful legal de transport, iar când produsele sunt transportate cu căruţele, beneficiază de dreptul de a păşuna animalele pe păşunile comunale întâlnite în drumul lor, dar nu mai mult de o zi pe raza unei localităţi, fiind obligaţi să respecte regulile de păşunat stabilite.
    (3) De înlesnirile prevăzute la alin. (2) titularii legitimaţiilor beneficiază şi la transportul spre domiciliu al produselor agricole obţinute prin valorificarea produselor prelucrate din lemn.
    (4) Titularii carnetului de moţ beneficiază de reducerea de 50% din costul biletului C.F.R. clasa a doua, atunci când fac dovada că se deplasează pentru valorificarea produselor expediate pe C.F.R. De această reducere beneficiază şi posesorii carnetului de moţ care prestează servicii cu materialul lemnos al beneficiarului, constând în confecţii şi reparaţii din lemn, atât la dus, cât şi la întors pe calea ferată.

    ART. 6
    (1) Materialul lemnos cu grad mai mic de prelucrare în scândură, grinzi, bârne, araci de vie, care se transportă pentru comercializare, va fi însoţit de documentele legale de transport prevăzute de legislaţia în vigoare, la data efectuării transportului, eliberate de societăţile reglementate de Legea societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi persoanele fizice autorizate, care prestează serviciile de debitare-prelucrare masă lemnoasă ori de ocoale silvice, după caz.
    (2) Produsele cu grad superior de prelucrare, doniţe, ciubere, cozi de unelte, butoaie, şindrilă şi altele, vor fi însoţite de documentul de achiziţionare masă lemnoasă din care provin.

    ART. 7
    (1) Tinerii căsătoriţi, în vârstă de până la 35 de ani, care locuiesc în zona Munţilor Apuseni şi cei care vin în această zonă să îşi întemeieze gospodării au dreptul la material lemnos pentru construcţie, în cantitate de 50 mc de familie, o singură dată, pe bază de autorizaţie de construcţie în vigoare. Procedura de achiziţionare este cea prevăzută în prezenta lege.
    (2) Este interzisă revânzarea materialului lemnos brut obţinut conform prevederilor alin. (1).
    (3) Pe baza carnetului de moţ eliberat de primării, ocoalele silvice şi unităţile administrativ-teritoriale vor acorda, la cerere, cantitatea de material lemnos necesar construirii ori reparării caselor de locuit şi anexelor gospodăreşti.

    ART. 8
    Materialul lemnos la care au dreptul familiile din Munţii Apuseni, conform prevederilor art. 2 şi 7, pentru prelucrare, realizarea de construcţii noi şi repararea construcţiilor şi anexelor gospodăreşti, se plăteşte la preţurile stabilite de către proprietari, ţinând cont de prevederile legii care stabileşte preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior la care se adaugă cheltuielile de exploatare, ori de către Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva, după caz.

    ART. 9
    Volumul de material lemnos care se acordă conform prevederilor art. 2 şi 7 se stabileşte în cadrul cotei anuale ce se poate recolta, conform prevederilor amenajamentelor silvice.

    ART. 10
    De prevederile prezentei legi nu beneficiază persoana care a săvârşit o infracţiune silvică prevăzută în Legea nr. 46/2008 - Codul silvic, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în anul anterior depunerii cererii pentru material lemnos.

    ART. 11
    Reducerile de 50% pe calea ferată de care beneficiază titularii carnetului de moţ se suportă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor.
    ART. 12
    Ministerele şi celelalte organe ale administraţiei publice centrale şi locale, care sunt abilitate cu aplicarea prevederilor acestei legi, vor asigura de îndată respectarea întocmai a prevederilor acesteia în pieţe, târguri şi oboare, cu ocazia comercializării produselor rezultate din confecţionarea şi repararea materialului lemnos, sub sancţiunea acordării de daune.

    ANEXA 1

     - model -
    CARNET DE MOŢ
    ROMÂNIA
    Judeţul .........................
    Primăria .......................

┌──────────────────────────────────────┐
│Foto │
└──────────────────────────────────────┘


    Carnetul nr. ...................................
    Numele .........................................
    Prenumele ....................................
    Prenumele părinţilor
    ......................................
    .......................................
    L.S.
    Data şi locul naşterii ................................................................................
    Domiciliul ...............…, comuna ........................, satul ............................
    nr. ...................., judeţul ...........................................................................
    Semnătura titularului,
    ..............................
    Data eliberării
    ..............................
    Primar,
    ..............................
    NOTĂ:
    Reproducem mai jos prevederile art. II din Legea nr. 33/2019 pentru modificarea Legii nr. 33/1996 privind repunerea în unele drepturi economice a locuitorilor Munţilor Apuseni care nu sunt incluse în forma republicată a Legii nr. 33/1996 şi care se aplică, în continuare, ca dispoziţii proprii ale actului modificator:
    "ART. II
    În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Guvernul actualizează normele metodologice de aplicare a Legii nr. 33/1996*) privind repunerea în unele drepturi economice a locuitorilor Munţilor Apuseni, cu modificările şi completările ulterioare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 463/2003, cu cele aduse prin prezenta lege şi în conformitate cu legislaţia silvică în vigoare.
    *) Legea nr. 33/2019 a intrat în vigoare la 3 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 54 din 21 ianuarie 2019."


    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016